Näin nukut paremmin ja parannat unesi laatua – katso vinkit

Viihdeuutiset · Neea Jokinen

Nukkuminen on ihmiselle elintärkeää, sillä se lataa energiaa ja elvyttää aivojen toimintaa. Aikuisen ihmisen tulisi nukkua asiantuntijoiden mukaan keskimäärin noin kahdeksan tuntia yössä. Nyt Self-lehti on julkaissut listan vinkkejä, joiden avulla voi parantaa unen laatua.

Jotkut kömpivät sänkyyn iltaisin aina tiettyyn kellonaikaan unirytmin vuoksi. Moni poikkeaa unirytmistään asettamalla päänsä tyynyyn normaalia aiemmin, jos seuraavana päivänä on tiedossa esimerkiksi inhottavan aikainen aamuherätys.

Tutkijoiden mukaan ihmisen kannattaa noudattaa unirytmiään, vaikka tiedossa olisikin aikainen herätys. Elimistöä ei tule pakottaa nukahtamaan, sillä se voi aiheuttaa useiden tuntien valvekieriskelyä sängyssä. Runsas alkoholin juonti ennen nukkumaanmenoa aiheuttaa väsymystä, mutta päihdejuomien litkiminen illalla ei ole hyväksi unen laadulle.

Tutkimusten mukaan elimistö prosessoi yhtä alkoholijuomaa noin tunnin ajan. Alkoholi voi aiheuttaa unihäiriöitä, joten rentouttava viinilasillinen kannattaa nauttia esimerkiksi päivällisellä illallisen sijaan. Arkityötä kahdeksasta neljään tekevät saattavat tuntea työpäivän viimeisinä tunteina väsymystä.

Jos työolosuhteet sallivat, niin kannattaa ottaa päiväunet kello yhden ja kolmen välisenä aikana. Uniterapeutti Jena Pitman-Leungin mukaan lyhyet päivätorkut antavat virkeyttä loppupäiväksi, mutta ne eivät häiritse unirytmiä. Tehotorkut kestävät noin 15 – 30 minuutin ajan. Liian pitkien päiväunien jälkeen saattaa tuntea olonsa entistä väsyneemmäksi.

Moni urheilulajeja harrastava tietää, että myöhäisten iltaharjoitusten jälkeen uni ei tule kovin nopeasti. Keho käy urheilusuorituksen jälkeen ylikierroksilla, joten valveilla olo venähtää illalla pidemmäksi. Asiantuntijat suosittelevat, että esimerkiksi kuntosaliharjoitus kannattaa tehdä noin neljä tuntia ennen nukkumaanmenoa.

BMJ Open -tutkimus selvitti äskettäin, että jotkut voimakkaat unilääkkeet, kuten Ambien ja Lunesta, saattavat aiheuttaa rajua riippuvuutta ja pahimmillaan jopa kuolemanriskin. Unettomuuteen kannattaa hakea apua lääkkeiden sijaan esimerkiksi terapiasta. Erilaiset rentoutumistavat tai rauhallinen jooga-harjoittelu saattavat parantaa unen laatua.