Seksiaddiktio on todellinen sairaus – tunnistatko nämä oireet?

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Seksiaddiktiota pidetään toisinaan vain tekosyynä esimerkiksi julkkisten toilailuille, mutta uuden tutkimuksen mukaan kyseessä on todellinen sairaus. Seksiaddiktiosta kärsiville seksin tarve on hellittämättömät, eivätkä he voi kontrolloida omia halujaan.

Tähän asti häiriö on ollut jokseenkin vaikeasti määriteltävä. Tuore Kalifornian yliopiston teettämä tutkimus on kuitenkin avannut uusia näkökulmia aiheeseen, raportoi Daily Mail -lehti. Yliopiston tutkija Rory Reidin mukaan paljon seksiä harrastava ihminen ei pelkästään täytä seksiaddiktion määritelmää. Henkilön käytös täyttää kriteerit, mikäli hän käyttää ylenmääräistä seksin harrastamista stressinsietokeinona ja seksihalut vaikuttavat hänen päivittäiseen elämäänsä.

Tutkimus määritteli mahdollisiksi seksiaddiktion oireiksi myös jatkuvat ja voimakkaat seksifantasiat, seksuaaliset halut ja seksuaalisen käytöksen, jotka jatkuvat vähintään kuusi kuukautta. Muita oireita ovat esimerkiksi jatkuva seksin harrastaminen keinona sietää stressiä ja rasitteita sekä tunne siitä, että omat halunsa täytyy tyydyttää silläkin uhalla, että ne tulevat johtamaan esimerkiksi työpaikan menetykseen tai ihmissuhteiden kariutumiseen.

Käytöstä ei kuitenkaan lasketa seksiaddiktion oireeksi, mikäli tarpeet ovat syntyneet muiden häiriötekijöiden, kuten mielenterveyshäiriöiden, alkoholin tai huumeiden seurauksena. Kalifornian yliopiston tutkimukseen osallistui 200 ihmistä, jotka oli ohjattu mielenterveystoimistoon tietämättä heidän vaivojensa syitä. 150 tutkittavalla huomattiin olevan häiriöitä seksuaalisen käyttäytymisen kanssa, kun taas lopuilla oli muita häiriöitä, kuten päihderiippuvuuksia. Määritelmien perusteella tutkijat diagnosoivat 134 potilasta seksiaddikteiksi.