Suomalaiskeksintöä hehkutetaan maailmalla – värisevä GPS-käsine opastaa

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Älypuhelimien ja niiden GPS-ominaisuuksien yleistyessä karttapalvelujen käyttämisestä on tullut helpompaa. Nyt Daily Mail -lehti kertoo osittain suomalaisesta keksinnöstä, joka pyrkii tekemään erilaisten kohteiden löytämisestä vieläkin vaivattomampaa – värisevän käsineen avulla.

Tekniikka on Helsingin yliopiston tietotekniikan tutkimuslaitoksen ja saksalaisen Max Planck -instituutin yhteistyön tulos. Keksintö nopeuttaisi esimerkiksi erilaisten tuotteiden löytämistä kaupasta tai vaikkapa autonsa löytämistä täydeltä parkkipaikalta. Tähänastiset testit kohteiden löytämisestä esimerkiksi kirjastossa ja supermarketissa ovat olleet positiivisia.

– Esimerkiksi varastotyöntekijöillä voisi olla hanskat, jotka johdattelisivat heidät oikeille hyllyille, tai jalankulkija voisi suunnistaa sen avulla. Suhteellisen halpojen osiensa ja tehokkaan paikannusalgoritmin avulla ihmiset voisivat rakentaa omia henkilökohtaisia opastusjärjestelmiään, kertoi Daily Mail -lehdelle Helsingin tietotekniikan tutkimuslaitoksen tohtori Petteri Nurmi.