Kuolleeksi luultu heräsi eloon – ilmiö yleisempi kuin luullaan

Ohhoh! · Tim Isokivi

Kerroimme taannoin tapauksesta, jossa Readingin kaupungissa asuvaa Tasleem Rafiqia oltiin julistamassa kuolleeksi sydänkohtauksen seurauksena. Perheen yllätykseksi äiti kuitenkin heräsi henkiin 45 minuuttia sen jälkeen, kun lääkärit olivat todenneet hänet kuolleeksi.

Paikallisen Royal Berkshiren sairaalan henkilökunta on ollut tapauksesta hämmentynyt – vaikkakin sairaalan edustajan mukaan Tasleemia ei missään vaiheessa ehditty julistaa virallisesti kuolleeksi. Vastaavanlaisita tapahtumista käytetään ”lasarus-ilmiö”, jolla viitataan Raamatun kertomukseen Jeesuksen kuolleista herättämästä Lasaruksesta.

1800-luvulla ihmiset pelkäsivät elävältä haudatuksi tulemista niin paljon, että hautausurakoitsijat möivät ”turva-arkkuja”, eli kelloin ja hengitysputkin varustettuja hauta-arkkuja. Pelko elävältä haudatuksi tulemisesta ei ollut noihin aikoihin täysin tarpeetonta, sillä lääketieteellinen teknologia oli tuolloin vielä melko alkeellista. Ilmiö on nykyään erittäin harvinainen, mutta Rafiqin kaltaisia tapauksia raportoidaan toisinaan edelleen.

Daily Mail -lehti kertoo tapauksesta, missä Daphne Banks -niminen nainen Britannian Huntingdonista yritti vuonna 1996 itsemurhaa huumeiden yliannostuksella. Lääkärit julistivat naisen kuolleeksi – kunnes 34 tuntia myöhemmin hautausurakoitsija pelasti hänet kuultuaan kuorsauksen ääntä ruumishuoneella. Aiemmin tänä vuonna egyptiläistä tarjoilijaa Hamdi Hafezia oltiin puolestaan jo hautaamassa, kunnes kuolintodistusta kirjoittanut lääkäri huomasi ruumiin olevan vielä lämmin – ja löysi ranteesta pulssin.

Lasarus-ilmiölle on ehdotettu erilaisia selityksiä. Jotkut tutkijat uskovat sen taustalla olevan viivästyneen adrenaliinin erittymisen uhrin kehossa. Toisen teorian mukaan elvytys-yritykset aiheuttavat rintaan painetta, joka purkautuu pois kuoleman jälkeen. Tämä antaisi sydämelle tilaa laajentua, joka jollain tavalla käynnistäisi sen uudelleen.

Lasarus-ilmiöksi nimettyjä tapauksia on kirjattu esimerkiksi Steve Mooren kirjaan Back From The Dead And 350 Other Stories Of Amazing Luck. Vaikka tapauksia esiintyy nykyään erittäin harvoin, viittaavat tunnetut esimerkit joidenkin mielestä siihen, että lääkärit julistavat potilaansa kuolleeksi liian nopeasti.