Nerokas keksintö estää hirvikolarit maanteillä – toimisiko myös Suomessa?

Viihdeuutiset · Stara.fi

Hirvikolarit ovat Suomessa vakava ongelma, mutta myös selvästi pienemmät peurat aiheuttavat vuosittain suuria aineellisia vahinkoja kolareissa. Ympäri maailmaa on kehitetty jo vuosikymmenten ajan ratkaisuja, joiden avulla eläimet pidettäisiin poissa autoteiltä. Tuorein keksintö tulee Itävallasta.

Kuva: IPTE Schalk and Schalk OG

IPTE Schalk and Schalk OG -yhtiön kehittämän ratkaisun tarkoituksena on vähentää huomattavasti riskiä törmätä eläimeen, Wired-lehti uutisoi. Uuteen teknologiaan perustuva The DeerDeter pitää eläimet poissa tieltä strobovaloilla ja äänimerkeillä silloin, kun ajoneuvo lähestyy niitä. Äänimerkit matkivat haavoittuneen eläimen ääntä.

Kuva: IPTE Schalk and Schalk OG

Efektit alkavat auton ollessa noin 200 metrin päässä ja ne lakkaavat auton mentyä paikan ohi. Auton lähestyminen aistitaan sensoreilla, jotka reagoivat auton ajovaloihin. Aurinkopaneelien keräämällä sähkövirralla toimivaa tuotetta on tähän mennessä testattu Itävallassa ja Yhdysvalloissa. Yhteensä 10.000 laitetta on vähentänyt testialueiden onnettomuuksia 70 – 90 prosenttia.