Ryanairin pomo haluaa seisomapaikat lennoille: ”Lentokoneiden turvavyöt ovat turhia”

Matkailu · Tim Isokivi

Suosituimpiin halpalentoyhtiöihin kuuluva Ryanair on aika ajoin otsikoissa erinäisten tempausten vuoksi. Edullisia lentoja tarjoava yhtiö keksii jatkuvasti uusia tapoja rahastaa matkustajiaan erilaisten lisämaksujen muodossa.

Ryanairin esimies Michael O’Leary on nyt aiheuttanut hämmennystä kommentillaan, jonka mukaan lentokoneiden turvavyöt ovat turhia. Daily Telegraph -lehden mukaan turvavöitä lentokoneisiin vaativa lainsäädäntö on tarpeeton, ja hän haluaisikin tuoda lentokoneisiin seisomapaikkaosiot.

– Turvavöillä ei ole väliä. Lontoon metrossa ei käytetä turvavöitä, eikä 190 kilometrin tuntinopeudella liikkuvissa junissa käytetä turvavöitä, sillä jos niissä sattuu onnettomuus, kaikki kuolevat kuitenkin, O’Leary kertoo lehdelle.

Miehen mukaan perusteluksi ei riitä se, että turvavyöt ehkäisevät vammoja turbulenssien aikana. Hänen mukaansa turbulenssit eivät ylly liian pahoiksi Euroopan alueella. O’Learyn kommentit juontuvat siitä, että ilmailuviranomaiset eivät lämmeneet hänen idealleen poistaa lentokoneista kymmenen penkkiriviä tuodakseen niiden tilalle seisomapaikkoja.

– Lentokoneteollisuuden ongelmana ovat viimeisten 50 vuoden ajan olleet ihmiset, jotka luulevat lentämisen olevan ihmeellinen seksuaalinen kokemus, kun lentokoneet ovat todellisuudessa vain siivellisiä busseja, O’Leary tylyttää.

Hiljattain Ryanair oli otsikoissa Michael O’Learyn kommentoitua julkisesti, että ylimääräisistä maksuista valittavat asukkaat ”voivat painua vi**tuun”. Ryanair on myös aiheuttanut kohua esimerkiksi suunnitelmillaan tuoda maksulliset pornovideot lentomatkustajiensa ajankuluksi lennoille ja pyytää maksua wc-käynneistä.