Huonoja uutisia suomalaisille – kahvi loppuu vuoteen 2080 mennessä?

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Kahvi on yksi maailman eniten käytetyistä nautintoaineista, ja tutkimusten mukaan Suomi on sitä eniten kuluttava valtio maailmassa. Elintarviketeollisuusliiton mukaan suomalainen kulutti vuonna 2011 9,7 kiloa kahvia henkeä kohden.

Keskimäärin kahvia juodaan Suomessa 4 – 5 kupillista päivässä. Kahvin ystäviä saattaa kuitenkin odottaa tulevaisuudessa katastrofi. Lontoon Royal Botanic Gardensin kasvitieteellisen puutarhan tutkijat varoittavat ilmastonmuutoksen saattavan johtaa kahvin tuotannon loppumiseen vuoteen 2080 mennessä.

Plos One -sivustolla julkaistun tutkimuksen mukaan muutokset maapallon ilmastossa vaikuttavat huonolla tavalla Itä-Afrikassa kasvavaan arabica-kahvikasviin, josta 70 prosenttia maailman kahvista valmistetaan.

– Arabiankahvi on vahvistettu ilmaston vaihtelulle altiiksi lajiksi, joka tarkoittaa että ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan sen viljelyyn haitallisella tavalla, tutkimusraportissa kerrotaan.