Vieläkö sianliha maistuu? ”Lähes identtisiä ihmisten kanssa”

Ohhoh! · Anna Poikkimäki

Ihmiset ovat vähitellen heräämässä ajatusmaailmaan, jossa eläimiä aletaan kunnioittaa aikaisempaa enemmän. Monilla lajeilla, kuten delfiineillä ja apinoilla, sanotaan olevan paljon yhteistä ihmislajin kanssa.

Nyt myös suomalaiseen ruokapöytään kuuluva sika on liittynyt tähän älykkäiden ja sosiaalisten eläinten joukkoon, joista löytyy enemmän yhtäläisyyksiä ihmisen kanssa kuin etukäteen arvaisikaan. Joiltain osin voidaan puhua jopa identtisyydestä. Uusimman tutkimuksen mukaan nimittäin porsaat ovat ihmisten lailla sopeutuvaisia, helposti vieteltävissä ruoalla ja helposti kesyyntyviä.

Sioilla on myös samanlaisia geneettisiä toimintahäiriöitä, jotka liittyvät useisiin ihmissairauksiin, kuten liikalihavuuteen, Alzheimerin ja Parkinsonin tautiin. Nature-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todetaan, että sikojen geenit voivat auttaa löytämään myös uusia tapoja parantaa näitä tauteja.

Tutkimuksessa selvisi myös se, miten ihmiset aikoinaan kesyttivät sian kotieläimeksi ja alkoivat kasvattaa niitä syötäviksi. Nykyaikaisen kasvatuspossun alkuisä on lähtöisin Aasiasta, josta se lopulta kulkeutui Eurooppaan. Sikojen ja ihmisten välillä on myös selviä eroja.

Siat eroavat ihmisistä siten, että niillä on parempi hajuaisti. Kyseisillä otuksilla on kuitenkin heikompi makuaisti kuin ihmisellä, minkä vuoksi ne eivät ole turhan tarkkoja syömänsä ruoan suhteen.

– Sikojen piirteiden ymmärtäminen auttaa meitä tajuamaan, minkä takia ihmiset alkoivat alunperin kasvattaa niitä. Ehkäpä niiden kyky syödä ihmisten mielestä pahanmakuista ruokaa vaikutti asiaan, kommentoi Edinburghin yliopiston professori Alan Archibald Daily Mail -sivuston haastattelussa.