Haluatko olla onnellisempi? Näillä parannat elämänlaatuasi

Lifestyle · Neea Jokinen

Raskaat työpäivät, ihmissuhderiidat ja väsymys saattavat aiheuttaa monille stressiä. Rentoutuminen esimerkiksi joogan tai elokuvien parissa kohottaa yleensä mielialaa ja ”selvittää aivoja”. Nyt Glamour-lehti on julkaissut listan asioista, jotka voivat parantaa nopeasti elämänlaatua ja tehdä ihmisen onnellisemmaksi.

Läheisyys luo ihmiselle turvallisuuden ja mielihyvän tunteen. Intiimi suuteluhetki kumppanin kanssa kehittää immuunijärjestelmää ja luo hyvää oloa. Huulissa, kielessä ja nenänpäässä on paljon hermopäätteitä. Terapeutti Lynn Andersonin mukaan suudelma ja kosketus vapauttavat kehoon oksitosiinia, joka vahvistaa ihmisten välistä kiintymystä ja luottamusta. Vauhdikkaampi pusuttelu voi myös kuluttaa jopa kahdessa minuutissa yli kymmenen kilokaloria.

Stanfordin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan upeiden maisemien katselu parantaa elämänlaatua ja saa ihmisen onnellisemmaksi. Esimerkiksi avaruuskuvien, vesiputousten ja valaiden ihastelu antaa hetkellisen tyytyväisyyden tunteen.

Naistentauteihin erikoistuneen hoitaja Laurie Binderin mukaan nopea rentoutumistapa löytyy kulmakarvojen välistä. Paineen kohdistaminen nenänvarren yläpuolelle lievittää ahdistusta, rauhoittaa ja voi ehkäistä ohimolla jyskyttävää päänsärkyä. Kyseistä kohtaa kannattaa painaa kahdella sormella noin minuutin ajan kaksi kertaa päivässä.

Tutkijoiden mukaan aamurituaalit auttavat säilyttämään ihmisen aktiivisuuden. Esimerkiksi sängyn petaaminen pitää mielen selkeänä ja järjestelmällisenä. Myös lemmikkieläinten silittely ja huomioiminen alentavat sykettä, ja siten lisäävät euforiaa. Erään tutkimuksen mukaan pehmolelujen halaaminen parantaa ihmisen luonnollista vastustuskykyä.

Vilukissat pitävät yleensä kotinsa lämpötilan korkealla. Villasukkiin ja paksuihin aamutakkeihin pukeutuminen ei kuitenkaan kannata, jos haluaa pudottaa painoaan. Kunto-ohjaaja Scott Isaacsin mukaan kodin lämpötilan viilentäminen parilla asteella voi auttaa painonpudotuksessa. Keho reagoi kylmyyteen tuottamalla lisää kehon omaa lämpöä, mikä puolestaan nopeuttaa aineenvaihduntaa.

Tietokonetyötä tekevien kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti ergonomiseen istuma-asentoon, sillä niska- ja hartialihakset jumiutuvat helposti ruudun äärellä. Työpäivien aikana lihasjännittyneisyyttä voi lievittää painamalla ja hieromalla kyseisiä kohtia. Lihasten venyttely vapauttaa fyysistä ja psyykkistä stressiä. Jo muutama hartiapainallus lievittää jännitystä lähes välittömästi.