Uskomaton tutkimustulos: Hormoni vähentää miesten pettämishalua

Lifestyle · Tim Isokivi

Oksitosiini-hormonia kutsutaan joskus rakkaushormoniksi tai kiintymyshormoniksi. Sitä erittyy naisen elimistöön erityisesti vauvan syntymän sekä imetyksen aikana, mutta myös seksuaalisen mielihyvän yhteydessä.

Nyt saksalaisen Bonnin yliopiston tutkijat ovat kuitenkin havainneet oksitosiinissa yllättävän vaikutuksen – se näyttää nimittäin auttavan suhteessa olevia miehiä pitämään näppinsä erossa muista naisista.

MyHealthNews-sivuston mukaan tutkijat antoivat oksitosiinia parisuhteessa oleville miehille, ja huomasivat heidän pitävän enemmän fyysistä etäisyyttä kauniisiin naisiin, kuin niiden miesten, joille annettiin lumelääkettä.

– Oksitosiinin tiedetään nostavan ihmisten luottamusta. Kuvittelimme hormonin vaikutuksen alaisena olevien miesten antavan naispuolisen kokeen tekijän tulla vielä lähemmäs heitä kuin normaalisti. Tulos oli kuitenkin päinvastainen, tutkija Red Hurlemann kertoo.

Erityisen mielenkiintoisen tutkimuksesta tekee se, että oksitosiinilla ei näyttänyt olevan samanlaista vaikutusta sinkkumiehille. Kokeeseen osallistuoi 57 heteromiestä. Toisen samankaltaisen tutkimuksen mukaan pariskunnat, joiden oksitosiinitasot ovat suhteen alussa korkeat, pysyivät todennäköisimmin pitkään yhdessä.