Varomattomat statuspäivitykset vievät ihmisiä nyt jopa vankilaan

Viihdeuutiset · Stara.fi

Sosiaalisen median suosio on noussut viime vuosina valtavasti, mutta kasvaneet käyttäjämäärät ovat tuoneet mukanaan myös ikäviä lieveilmiöitä. Kaikki käyttäjät eivät nimittäin ymmärrä, että palveluissa julkaistu materiaali on julkista. Tämä yllätti kuluneella viikolla esimerkiksi suomalaisen Maija Vilkkumaan.

Suomessakin on käsitelty oikeudessa jo useita tapauksia, joissa on puitu sosiaalisessa mediassa esitettyjä lausuntoja. Yahoo! News raportoi nyt, että samaa tapahtuu myös muualla maailmassa juuri edellämainitusta syystä. Esimerkiksi Britanniassa on tehty satoja pidätyksiä Twitterissä ja Facebookissa julkaistujen viestien perusteella.

Eräs nuori mies joutui oikeuteen kirjoitettuaan, että ”Brittisotilaat voivat painua helvettiin”. Toinen taas julkaisi hävyttömän viestin koskien murhattua lasta ja kolmas julkaisi kuvan palavasta unikon kukasta, joka symboloi sodassa menehtyneitä.

Kaikki kolme esimerkkitapausten henkilöä pidätettiin, kaksi tuomittiin ja yksi jopa vankilaan. Vuonna 2010 Paul Chambers tuomittiin oikeudessa, kun hän vitsaili Twitterissä ”räjäyttävänsä lentokentän taivaan tuuliin”. Mies menetti työnsä ja joutui maksamaan tuhansien puntien oikeudenkäyntikulut.

Asiantuntijat valittavat, että 2000-luvun teknologiaa on vaikea liittää yhteen 1900-luvun lakien kanssa. Index on Censorship -järjestön mukaan nykyiset lait ovat este sananvapaudelle internetin aikakaudella.

– 50 vuotta sitten joku meni huutamaan mielipiteensä julkiselle paikalle, ja sillä oli aika vähän kuulijoita. Nyt joku voi julkaista kuvan palavasta unikon kukasta, ja sadattuhannet ihmiset voivat nähdä sen, Index on Censorshipin johtaja Mike Harris kommentoi Yahoo Newsille.