Maailman korkein pilvenpiirtäjä Kiinaan – huima suunnitelma epäilyttää

Matkailu · Tim Isokivi

Maailman korkeimmat pilvenpiirtäjät löytyvät nykyisin lähi-idästä. Korkein on 828 metriä korkea Burj Khalifa Dubaissa. Saudi-Arabian Mekassa sijaitseva Abraj Al Bait Towersin korkeus on 601 metriä. Kiina seuraa perässä neljännellä sijalla 492 metriä korkealla Shanghain World Financial Center-rakennuksella.

Tilanteeseen saattaa kuitenkin olla tulossa muutos. Kiinalainen Broad Group -rakennusyhtiö on nimittäin paljastanut suunnitelmansa rakentaa 838 metriä korkea pilvenpiirtäjän Changshan kaupunkiin kaakkoisessa Kiinassa. Valmistuessaan 220-kerroksinen rakennus kohoaisi 10 metriä korkeammalle kuin Burj Khalifa, ja olisi näin ollen maailman korkein pilvenpiirtäjä.

Daily Mail -lehden mukaan rakennus tarjoaisi asunnot 17.400 ihmiselle, ja rakennus tulisi myös sisältämään hotelleja, sairaaloita, kouluja ja toimistoja. Mikäli rakennuksen suunnitelmat eivät kuullosta vielä tarpeeksi suuruudenhulluilta, on Broad Group -yhtiö paljastanut aikovansa rakentaa pilvenpiirtäjän vain 90 vuorokauden aikana.

Yhtiön mukaan kompleksi koottaisiin esivalmistetulla metodilla, mikä tarkoittaisi että sen osat valmistetaan muualla ja sijoitettaisiin yhteen paikan päällä. Tämä mahdollistaisi jopa viiden kerroksen päivävauhdin. Daily Mail -lehden mukaan tämä ei ole yhtiölle uutta, sillä se rakennutti viime vuonna 30-kerroksisen talon vain 15 vuorokaudessa.

Rakennuksen väitetään kestävän jopa 9.0 richterin maanjäristyksiä. Hintaa projektille tulisi noin 500 miljoonaa euroa, mikä on huomattavasti vähemmän kuin viidessä vuodessa rakennettu ja yli miljardi euroa maksanut Dubain Burj Khalifa. Broad Group -yhtiö odottelee vielä lopullista rakennuslupaa Kiinan hallitukselta, mutta toivoo rakennuksen olevan valmis jo ensi keväänä.