Asiantuntija kiistää seksin tärkeyden: Jokainen mies ei ole Casanova

Lifestyle · Anna Poikkimäki

Tyttöjä on opetettu ensimmäisistä elinvuosista alkaen varomaan hameenhelmojen sisällöstä kiinnostuneita poikia. Vanhan sukupuolimyytin mukaan jokaisen kaksilahkeisen sisällä asuu kuumotusta kupeissaan tunteva Casanova, joka pyrkii kellistämään ihailemansa neidon.

Psykologian professori Andrew Smiler uskaltaa kuitenkin väittää tätä vanhaa tietoa humpuukiksi. Uusimmassa Challenging Casanova: Beyond the Stereotype of the Promiscuous Young Male -teoksessaan hän nimittäin väittää, että miehet haluavatkin seksin sijaan läheisyyttä suhteessa aivan kuten naisetkin.

Smiler ei usko niin sanottuun Casanova-kompleksiin, vaan hänestä se on sukupolvesta toiseen levinnut vanhempien lapsilleen kertoma tarina. Samaa tarinaa vahvistaa vielä osaltaan media kertomiensa julkkisjuttujen kautta.

Myytin mukaan miehiä ohjaa evoluutiolle olennainen lisääntymisvaisto levittää siementään, jolloin he eivät ole yhtä halukkaita sitoutumaan suhteeseen kuin kauniimpi sukupuoli. Voimakas uskomus on tehnyt monista naisista kyynisiä, jolloin he valmistautuvat petetyksi tulemisen kokemukseen, vaikka sellaista ei olisi edes tulossa.

– Casanova-myytti on niin syvälle juuttunut, että ihmiset ovat varmoja poikien haluavan satunnaista seksiä suhteiden sijaan, kertoo Smiler Daily Mail -sivustolle.

Teoksessaan psykologian professori kertoo heteroseksuaalien miesten jaottuvan kolmeen kategoriaan. Suurin osa koostuu miehistä, jotka haluavat seksuaalisen suhteen vain yhteen kumppaniin kerrallaan. Toisessa kategoriassa ovat pelimiehet, jotka kokeilevat seksiä useissa rakkaussuhteissa. Kolmas ryhmä miehiä pidättäytyy seksistä ennen avioliittoa esimerkiksi uskonnollisista syistä.

Smiler siteeraa teoksessa erästä tutkimusta, jossa selvisi äskettäin, että 75 prosenttia miehistä halusi vain yhden romanttisen partnerin itselleen. Vain 25 prosenttia uroksista oli kiinnostunut useamman henkilön kanssa sekstailemisesta. Kirjailijan mukaan ihmisten on vaikea hyväksyä uuden tutkimuksen tuloksia, koska idea romanttisista ja välittävistä pojista sotii heidän aikaisempaa mieskäsitystään vastaan.