Tutkimus: D-vitamiini voi ehkäistä Alzheimerin tautia

Lifestyle · Neea Jokinen

Ihminen tarvitsee elimistöönsä D-vitamiinia muun muassa kalsiumin ja luuston aineenvaihduntaan. Liian vähäinen D-vitamiinin saanti voi aiheuttaa osteoporoosia eli luukatoa. Nyt uusimpien tutkimusten mukaan kyseinen elintärkeä vitamiini saattaa ehkäistä erästä sairautta.

Ranskalaisen Angers-yliopiston sairaalan lääkäri Cedric Annweiler kävi läpi 500 naisen tutkimustuloksia. Naiset osallistuivat Epidemiology of Osteoporosis -tutkimukseen. Tutkimukset osoittivat, että D-vitamiinin riittävä saanti voi ehkäistä Alzheimerin taudin syntyä.

Tutkimukseen osallistuneiden joukossa oli Alzheimerin tautia ja dementiaa sairastavia naisia. Heidän D-vitamiinin saantinsa oli keskimäärin 50,3 mikrogrammaa viikossa, kun taas terveillä naisilla saanti oli noin 60 mikrogrammaa viikossa. D-vitamiinin puute voi aiheuttaa kognitiivisten toimintojen heikkemistä.

Alzheimerin tauti on yksi yleisin dementiaa aiheuttava sairaus. Sairaus voi aiheuttaa aggressiivista käyttäytymistä, muistiongelmia ja luonnemuutoksia. Vaikeaa Alzheimerin tautia sairastava henkilö ei välttämättä tunnista läheisiään tai heidän nimiään. Aiheesta nähdään koskettava esimerkki Nick Cassavetesin vuonna 2004 ohjaamassa The Notebook – Rakkauden sivut -elokuvassa.