Hämmästyttävä tutkimustulos: Alkoholilla on terveellisiä sivuvaikutuksia

Lifestyle · Neea Jokinen

Liiallinen alkoholin käyttö voi johtaa rajuihin terveysongelmiin niin henkisesti kuin fyysisesti. Tutkimusten mukaan runsas alkoholin käyttö kasvattaa muun muassa syöpäriskiä ja saattaa aiheuttaa maksaongelmia. Kohtuullisella käytöllä alkoholi voi sen sijaan edistää terveyttä.

Cosmopolitan-sivustolla julkaistun artikkelin mukaan alkoholilla on myös positiivisia terveysvaikutuksia. Erään tutkimuksen mukaan viini voi auttaa naisia pitämään painonsa kurissa. 13-vuotisessa tutkimuksessa selvisi, että 30 prosenttia yhden tai kaksi lasia punaviiniä päivittäin juovista naisista ei todennäköisesti kerää itselleen ylipainoa.

Alkoholin juominen saa kehon polttamaan kaloreita, kun elimistö pyrkii sulattamaan voimakkaan aineen. Illinoisin yliopiston tutkijoiden mukaan oluen juominen voi tehdä viisaammaksi. Tutkimuksessa testattiin hieman humaltuneiden ja täysin raittiiden henkilöiden ongelmanratkaisukykyä. Tulosten mukaan kaksi pulloa olutta juoneet henkilöt vastasivat keskimäärin 3,5 sekuntia nopeammin erilaisiin kysymyksiin kuin selväpäiset osallistujat.

Lisäksi olutta juoneet koehenkilöt arvasivat 40 prosenttia enemmän kysymyksistä oikein kuin raittiina olleet ihmiset. Japanin Sapporon lääketieteellisen yliopiston mukaan mallasjuoma voi ehkäistä keuhkokuumeen syntyä. Oluen humuloni-aine auttaa suojaamaan elimistöä virukselta, joka aiheuttaa keuhkokuumetta.

Espanjalaisten tutkijoiden mukaan punaviinin sisältämät flavonoidit voivat parantaa iho-ongelmia. Niiden on osoitettu suojaavan ihoa muun muassa auringon aiheuttamilta vaurioilta. Northwesternin yliopiston mukaan lasillinen viiniä lisää estrogeenin ja muiden hormonien tuotantoa, mikä vahvistaa luustoa. Kalifornialaisessa yliopistossa puolestaan selvitettiin, että myös oluen ainesosat voivat vahvistaa luustoa.

Harvardin lääketieteellisen opiston mukaan viinin juominen voi pidentää elinikää ja parantaa elämän laatua. Tutkimuksen mukaan kohtuullisesti viiniä juovat ihmiset elävät nimittäin pidempään kuin raittiit tai olutta ja viinaa juovat ihmiset.