Tutkimus vahvisti: Raha tekee sittenkin onnelliseksi!

Lifestyle · Anna Poikkimäki

Raha on paitsi kaupankäynnin väline, myös voimakas statussymboli. Niin kliseistä kuin se onkin, monet haluavat tänäkin päivänä rikastua päästäkseen nauttimaan materiaalisesti yltäkylläisestä elämästä.

Nyt uusimman tutkimuksen mukaan raha todella tuo onnen ihmiselle. Daniel W. Sacksin, Betsey Stevensonin ja Justin Woflersin tekemässä kyselyssä kartoitettiin 122 maan suhtautumista hyvinvointiin. Siinä selvisi, että ihmisen hyvinvointi kasvaa tulojen kasvaessa.

Tutkimus todistaa myös sen asian, että nälkä kasvaa syödessä. Saman summan tienaaminen vuosittain ei tuota aina samaa onnentunnetta. Tyytyväisyyden ylläpitäminen vaatii tulojen nousua tietyllä johdonmukaisuudella.

Jos rikastumisen myötä tulot ovat esimerkiksi aiemmin tuplaantuneet, tulee niiden jälleen tuplaantua seuraavana vuonna, jotta ihminen saavuttaisi maksimaalisen onnentunteen. The New Stylized Facts about Income and Subjective Well-Being -nimisen tutkimuksen mukaan runsauden tunteelle ei ole mitään rajaa, mikäli saatu rahamäärä kasvaa jatkuvasti.

Daily Mail -sivuston mukaan Yhdysvaltojen yleinen onnellisuus on kuitenkin laskenut 1970-luvulta lähtien, vaikka maan talouselämä on parantunut vuosikymmenten aikana. Tämä voi tutkijoiden mukaan johtua siitä, että talouskasvu on kasvattanut samalla myös eroa rikkaiden ja köyhien välillä. Euroopassa taloudellinen epätasa-arvo on lisääntynyt vähemmän kuin Yhdysvalloissa.