Suomalaisen huumeleffan ohjaaja vankilaan huumausainerikoksesta

Viihdeuutiset · Stara.fi

Kovasti kohua aiheuttaneen suomalaisen Reindeerspotting – Pako joulumaasta -dokumenttielokuvan tuotantoyhtiö valitti aikoinaan korkeimpaan hallinto-oikeuteen elokuvatarkastamon ja elokuvalautakunnan päätöksestä pitää elokuvan ikäraja 18 ikävuodessa. Ikärajaa ei valituksen johdosta muutettu.

Nyt elokuva on noussut jälleen otsikoihin, kun sen ohjaaja Joonas Neuvonen on tuomittu Lapin käräjäoikeudessa 2,5 vuodeksi ehdottomaan vankeuteen. Tuomio tuli törkeästä huumausainerikoksesta, koska Neuvonen oli muun muassa tuonut maahan ja myynut Subutexiä.

Reindeerspotting on dokumenttielokuva joulupukin maan varjopuolesta. Joonas Neuvonen kuvasi Rovaniemellä asuessaan paikallista nuorten Saikuisten joukkoa joka oli elänyt huumeille viimeiset puoli vuosikymmentä. Tarinan keskiössä on 19-vuotias Jani, joka on asunut koko ikänsä Rovaniemellä. Jani käyttää huumeita ja kaikkea mikä menee suoneen, kurkkuun tai palaa tupakassa. Jani kuoli viime vuonna 26-vuotiaana Aasiassa. Elokuva on palkittu myös Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla.