Älä automaattisesti luota virkamerkkiä näyttävään siviilipoliisiin

Lifestyle Ohhoh! · Stara.fi

Suomalaisilla on perinteisesti ollut suuri luottamus poliisiin, sillä virkavalta on noussut lukemattomia kertoja kansalaisten luotetuimpien ammattiryhmien kärkipäähän. Tuore korkeimman oikeuden tuomio kuitenkin osoittaa, että aina poliisiin ei kuitenkaan voi enää nykyisin luottaa, vaikka tämä esittäisi virkamerkkinsä.

Korkein oikeus on nimittäin katsonut tuomiossaan KKO:2013:6, että alaikäisen lapsen raiskannut poliisi ei ollut syyllistynyt virka-aseman väärinkäyttöön. Vapaalla ollut siviiliasuinen poliisi oli kohdannut yöllä kaupungilla teinitytön, joka kertoi karanneensa kotoa. Poliisi esitti tytölle virkamerkkinsä ja sai sen avulla houkuteltua tytön kotiinsa. Siellä poliisi juotti tytölle alkoholia ja sammumisen jälkeen raiskasi hänet.

Hovioikeus tuomitsi poliisin raiskauksen lisäksi virka-aseman väärinkäyttämisestä, mutta korkein oikeus on nyt vapauttanut miehen jälkimmäisen osalta ja alentanut hovioikeuden määräämää vankeustuomiota. Korkein oikeus myönsi, että poliisin virkamerkki oli saanut tytön luottamaan poliisimieheen, mutta syyte virka-aseman väärinkäyttämisestä hylättiin sillä perusteella, että poliisi ei sattunut juuri tapahtumahetkellä olemaan työtehtävissä. Teinitytön ei siis olisi tullut automaattisesti luottaa virkamerkkiä esitelleeseen siviiliasuiseen poliisiin.

– Selvää sinänsä on, että poliisimiehen ammatti ja sen osoitukseksi esitetty virkamerkki ovat saaneet B:n luottamaan A:han. Tämän luottamuksen perusteena ei kuitenkaan edellä todettu huomioon ottaen voida katsoa olleen sen, että A olisi toiminut sillä hetkellä virkatehtävässään, vaan sen, että poliisimiehiä ja poliisin ammattikuntaa kohtaan yleensä tunnetaan luottamusta, Korkein oikeus lausui erikoisessa tuomiossaan.

– Korkeimman oikeuden mielestä poliisimies ei virkamerkkiä esittäessään kuitenkaan antanut ymmärtää, että hän olisi ollut juuri silloin virkatehtävässä ja käyttämässä julkista valtaa. Poliisi saavutti siis tytön luottamuksen keinoilla, joita laki ei määrittele virka-aseman väärinkäytöksi, tuomiota ihmettelee blogissaan professori Jyrki Virolainen.

Perinteisen suomalaisen oikeuskäsityksen mukaan virkamerkkinsä esittävä poliisi on aina työtehtävissä asuvalinnasta huolimatta. Nyt korkein oikeus on kuitenkin vahvistanut, että näin ei todellisuudessa ole. Jatkossa siviiliasuiseen poliisin ei siten tule automaattisesti luottaa, vaan poliisiksi esittäytyneeltä tulee aina varmistaa, että tämä toimii juuri sillä hetkellä työtehtävissä.