Onko vaikea pyytää anteeksi? Tutkimus paljasti siihen syyn

Lifestyle · Anna Poikkimäki

Ihmissuhteiden syvemmillä tasoilla monet tekemiset ja tekemättä jättämiset voivat saada alkunsa henkilöiden välisestä valtapelistä. Monesti taipumattomuus voi antaa ihmiselle hetkellisen vallan tunteen, mutta se myös etäännyttää läheisistä.

Usein sisäinen kypsyys mitataan tilanteissa, jotka edellyttävät oman virheen myöntämistä ja anteeksipyyntöä. Nyt australialainen tutkimus esittää asiasta toisenlaisen näkemyksen. Tutkijoiden mukaan anteeksipyynnöstä kieltäytyminen voi jopa parantaa ihmisen itsetuntoa.

Tyler Okimoton johtama Queenslandin yliopiston tutkimusryhmä löysi asialle perusteita kahden tutkimuksen kautta. Ensimmäiseen kuului yli kaksisataa aikuista, jotka olivat iältään 18 – 77 -vuotiaita. Osaa ihmisistä käskettiin ajattelemaan tilannetta, jossa he olivat pyytäneet toiselta ihmiseltä anteeksi tehtyään jotain väärin.

Toisia taas pyydettiin visualisoimaan tilanne, jossa he kieltäytyivät anteeksipyynnöstä. Kolma ryhmä sai ajatella tilanteita, joissa he eivät olleet reagoineet toisten ihmisten pahastumiseen mitenkään. Tutkimuksessä selvisi, että anteeksipyynnöstä kieltäytyvät tunsivat itsensä voimakkaimmiksi tilanteen jälkeen.

Toisessa kokeessa samaa asiaa tutkittiin yli kahdensadan 18 – 71 -vuotiaan ihmisen voimin. Koe oli samankaltainen edelliseen nähden, mutta osallistujien piti kirjoittaa anteeksipyyntöviesti satuttamilleen ihmisille. Tässäkin kokeessa ne, jotka kieltäytyivät viestissään pyytämästä anteeksi, tunsivat voiman tunteen jälkikäteen.

– Tutkimukset esittävät todisteita sille, että anteeksipyytämättömyys voi tuoda ihmiselle myös psykologista hyötyä, kertoi tutkija Tyler Okimoto Daily Mail -sivustolle.