Haastattelussa Putous-tähti Armi Toivanen

Haastattelut · Anna Poikkimäki

Suomalainen elokuva on elänyt viime vuosina nousukauttaan, ja siinä sivussa myös komediagenre on noussut uudenlaiseen keskiöön kotimaisessa elokuvatuotannossa. Uusimpiin tuotoksiin lukeutuu muun muassa Johanna Vuoksenmaan elokuva 21 tapaa pilata avioliitto.

Sinkkututkijan avioliittoteeseihin paneutuva hersyilevä huumoripläjäys esittelee valkokankaalla myös tuoreen komediennen, Armi Toivasen, joka on tullut kansalle tutuksi Putous-viihdeohjelman sketsikaunottarena. Stara kävi katsastamassa elokuvan ja otti sen päätähden haastatteluun.

Hieman myöhässä paikalle saapunut herttaisen oloinen näyttelijätär kommentoi juttutuokion aikana omaa menestystään ja ristiriitaistakin julkkiksen asemaa. Edellisen illan Jussi-gaala ei näkynyt Armin kasvoilla. Ei Toivanen sentään suoraan gaalasta haastatteluun saapunut?

– Kyllä minä kävin kotona välissä, ilmoittaa neitokainen topakasti Staralle.

Seuraavaksi utelemme Jussi-patsaiden kuntoa Aku Hirviniemen kuuluisaan Venla-patsaskohuun viitaten. Armi jakoi itsekin Jussi-gaalassa kyseisen pystin. Näkyikö juhlapaikalla pirstaleisia patsaan päitä?

– En tiedä kenenkään patsaista. Kipsistähän ne on tehty, että jos ne tiputtaa niin… En minä kyllä ainakaan nähnyt, että yksikään niistä olisi mennyt rikki, muistelee Armi.

– Rakas kurssikaverini Eero Ritala voitti Paras miespääosa -palkinnon, siitä olen älyttömän ylpeä, onnellinen ja iloinen. Hän piti mukana sitä pystiä, niin kyllä sanoin hänelle monta kertaa, että laske alas välillä, ettei mene rikki, kertoo tähti ja puistelee päätään gaalan kosteista jatkoista kysyttäessä.

– Minä en tiedä, olen kuitenkin lähtenyt kotiin suhteellisen ajoissa. Kyllä ne kuitenkin oli iloiset bileet.

”Mä teen vaan mun työn ja vastailen kysymyksiin”

Vielä jokunen vuosi sitten monikaan ei olisi tunnistanut Armi Toivasta kadulla. Putous-viihdeohjelma nosti tummakutrisen naisen suomalaisten tuntemaksi sketsiviihdyttäjäksi. Leikkimielisen Vuoden sketsihahmo -kilpailun voitto viime vuonna Leena Hefner o.s. Herppeenluomana teki hänestä erittäin tunnistettavan henkilön.

Ohjelman uudella tuotantokaudella Toivanen hurmasi Sanna-Raipe Helminen -hahmona, joka ikävä kyllä putosi jo sketsihahmokilpailusta. Työrintamalla Toivasella pyyhkii hyvin elokuva- ja teatteriroolien myötä. Armin pää ei kuitenkaan ole mennyt vielä pyörälle julkisuuden myötä.

– En tunne sitä oloa, mitä on olla pop, kun vaan teen mun työn ja hoidan näitä pressitilaisuuksia. Ja vastailen teidän kysymyksiin. Se pop-olo ei tule oikein muuten kuin jos siitä joku sanoo.

21 tapaa pilata avioliitto -elokuvassa Toivanen hauskuuttaa sitoutumiskammoisen sinkkututkija Sanna Mannerin roolissa. Roolihahmo pyrkii väitöskirjatutkimuksessaan todistamaan avioliiton turhaksi ja aikansa eläneeksi instituutioksi. Samalla tutkija joutuu törmäyskurssille erilaisten pariskuntien kanssa ja joutuu kohtaamaan omankin rakkauden kaipuunsa.

Valkokankaalla Armissa näkyy erilainen herkkyys kuin esimerkiksi sketsien parissa. Syksyllä neito valloittaa Tampereen Työväen Teatterin lavan Prinsessa-musikaalin pääosassa. Monimuotoisuutta riittää, mutta missä roolissa näyttelijätär itse kokee olevansa luontevimmillaan?

– Ne on erilaisia. Olen ammatiltani näyttelijä, teen kaikkia juttuja, joita multa pyydetään ja yritän olla siinä rehellinen, kertoi Armi.

– Jos pyydetään johonkin juttuun mukaan, niin pyrin olemaan rehellinen siinä suhteessa, että pystynkö sen tekemään. Hakeudun niihin hommiin, jotka koen sellaisiksi, että voisin ne tehdä. Näyttelen kaikkea.

”Sannakin on elävä ja hengittävä henkilö”

32-vuotias Toivanen puhuu seuraavaksi roolihahmoon samaistumisesta. Komediennen mukaan jotain samaistumispintaa pitää olla, jotta eläytyminen tapahtuu aidosti. Nimettäviä yhtäläisyyksiä hän ei tuoreimmasta roolihahmostaan omaan elämäänsä löydä.

– En sen kummemmin osaa sanoa. Kun roolityön tekee niin kyllä minä kaikki roolit pyrin sisäistämään ja yritän niihin samaistua. Sannakin on elävä ja hengittävä henkilö. Jotenkin se pitää tehdä loogiseksi itselle, että sitä voi näytellä tosissaan.

Uusimmassa avioliittokomediassa Toivasen rinnalla nähdään tuttua Putous-ohjelman väkeä. Elokuvassa näyttelevät muun muassa nuoret tähdet Aku Hirviniemi, Riku Nieminen, Essi Hellén ja Pamela Tola. Päätähti hymyilee, kun häneltä kysytään kuvauspaikan tunnelmasta ja mahdollisista kommelluksista.

– En kyllä muista mitään kommelluksia. Ihmisillä on varmaan jotenkin niin ihmeellinen kuva kuvauksista, että ne on jotain pelkkää nauramista ja hurjan hauskaa, tuumii Armi.

– Faktahan on se, että yleensä kuvataan lokaatiossa jossain ahtaassa kämpässä, ja sitten sinä juuri ja juuri mahdut liikkumaan mitenkään. Juodaan kahvia ja venaillaan. Kyllä siinä voi ekana kuvauspäivänä vitsailla, mutta ei koko aikaa jaksa läppää heittää. Kyllä meillä silti ihan kivaa oli.

– Kommelluksia en muista. Aku oli kauhean vihainen yhtenä kuvauspäivänä, kun me oltiin vähän yliajalla. Oli MM-kisat meneillään ja tärkeä lätkämatsi menossa. Se rupesi vähän hermostumaan, kun otettiin liian monta ottoa, muistelee Armi ja hymyilee kysyttäessä oliko mukava suudella vastanäyttelijä Riku Niemistä kuvauksissa.

– Totta kai oli.

”Sanna-Raipe olisi vain hiljaa”

21 tapaa pilata avioliitto -elokuva herättänee katsojissaan tuntemuksia avioliiton iloja ja kiroja kohtaan. Kysyimmekin miten Armi Toivasen kuuluisa sketsihahmo Sanna-Raipe Helminen reagoisi, jos hänen pitäisi sanoa sananen avioliiton pilaamisesta.

– En tiedä, kysy siltä. Minä en osaa sanoa, mitä se sanoisi. Sehän ei ole todellinen henkilö. En usko, että se sanoisi varmaan yhtään mitään. Se olisi vaan hiljaa, sanoo Armi, ja kommentoi sitten omasta puolestaan samaa kysymystä.

– Minulla ei ole asiasta kokemusta, kun en ole koskaan ollut naimisissa. Olisi tyhmää heittää kommenttia tyyliin ”Näin pilaat liittosi”, kuten yksi lehti otsikoi, että olisin niin kommentoinut. Voin vaan veikkailla. Kyllähän sitä pystyy todella monin eri tavoin karkoittaman ihmiset luotaan. Esimerkiksi olemalla vaikka joka päivä kännissä.

Toivanen kertoi äskettäin eräässä haastattelussa kaksoissiskostaan, ja siitä, miten julkisuus on vaikuttanut hänen yksityiselämäänsä. Monet luulevat identtistä kaksoissisko Alinaa Armiksi ja tulevat juttelemaan tälle. Tumma kaunotar on itsekin joutunut tottunut siihen, että ihmisten päät kääntyvät kadulla kulkiessa.

– Mä en kauheasti nauti siitä, että ihmiset tunnistavat. Yritän vaan olla välittämättä. Kyllä minä mieluummin olen tunnistamaton kuin tunnistettu, tokaisee neito.

– Ei se ole ihmisten vika. Ihmiset on tosi kivoja ja iloisia ja tulee kiittämään. Sehän on tosi hieno juttu. En ole ainakaan vielä mitään vittuilua saanut. Tiedä sitten, koska se alkaa.

Putous-viihdeohjelma on osoittautunut erääksi viime vuosien menestyksekkäimmäksi viihdeformaatiksi. Leikkimielisen Vuoden sketsihahmo -kilpailun voittaminen viime vuonna teki Armista jokaiselle tutun komediatähden. Miten voitto kolahti juuri Leena Hefner o.s. Herppeenluoma -hahmolle?

– Tuohon en osaa vastata, koska Putous ei ole kilpailu, se on viihdeohjelma. Sen sisällä on tällainen kepeä, alunperin vitsillä keksitty sketsihahmokilpailu. En osaa vastata, koska en kilpaile. En siis voita mitään, enkä häviä mitään.

Tamperelaissyntyinen Armi on ilahduttanut tänä keväänä sketsiviihteen ystäviä Sanna-Raipe Helminen -hahmona. Vähäpuheinen ja juro hahmo onkin jo kerännyt kannattajia, vaikka se joutuikin juuri poistumaan ohjelmasta. Kysyimme Toivaselta, paljonko hän veti hahmossaan kotiin päin?

– Sieltä minä ammensin. On kiva ammentaa omasta elämästä. Se oli helppoa ja se naurattaa. On mielikuvia, totesi tähti.

– En miettinyt mitään, että mitä muut tekee. Totta kai me vähän katsotaan, etteivät hahmot ole samanlaiset. Saadaan tehtyä hauskoja juttuja yhdessä. Sillä tavalla niitä on järkevä miettiä. Katsoin vaan, että olisiko tällaisella hahmolla tilausta tähän ohjelmaan.

”En lähde laivalle”

Yksityiselämäänsä tiukasti varjeleva Putous-kaunotar ei suostu paljastamaan arkensa yksityiskohtia. Hän kertoo haluavansa tulla tunnetuksi vain ammattinsa kautta. Sitten puhe kääntyykin Armin saamiin keikkapyyntöihin.

– Kyllä niitä tulee aika paljon. Kyllähän ihmiset kysyy vaikka minne, ihan häistä firman pikkujouluihin ja virkistyspäiviin ja messuille, luettelee viihdyttäjä, ja kertoo mitä keikkapaikkaa erityisesti boikotoi.

– En lähde laivalle siitä syystä, ettei siellä voi olla yksinään. Joutuisit olemaan koko matkan ajan vaan hytissä. Siitä syystä. Se ei ole kauhean kätsyä. On varmasti paljon muutakin, minne en lähde. Julkisiin juttuihin, missä joutuu ihmisten ahdistelemaksi, kertoo Armi Toivanen Staralle haastattelun päätteeksi.

Anna Poikkimäki