Mystinen tapaus paisuu – sianruhoja joessa jo yli 13 000

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Shanghain suurimmasta joesta Huangpusta on viime aikoina ongittu ylös jo yli 13.000 kuollutta sikaa, ja luku kasvaa päivittäin. Kiinan maatalousministeriön pääeläinlääkäri vakuuttaa, ettei kyseessä ole ihmiselle vaarallinen epidemia, mutta raadoista on löydetty kahta sikoihin tarttuvaa virusta.

Raadot ovat pelästyttäneet kiinalaiset pahanpäiväisesti, koska he ovat joutuneet muutenkin painimaan ruoan turvallisuuden ja saasteongelmien kanssa. Kuolleet eläimet on heitetty Huangpun jokeen Zhejiangin maakunnasta. Joen varrella asuu 23 miljoonaa ihmistä.

Viranomaiset ovat vakuuttaneet kansalaisille, että vesijohtovesi on edelleenkin juomakelpoista, vaikka vieressä virtaavassa joessa kelluu tuhansia mädäntyneitä sianraatoja.

Kiinassa on määräys, että kaikki sairastuneet eläimet täytyy joko haudata tai polttaa. Silti kauppojen hyllyille on päätynyt epäterveellistä sianlihaa. Alueella on China Dailyn mukaan yli 130.000 sikatilaa, joissa kasvatetaan vuosittain yli seitsemän miljoonaa possua.