Esihistoriallisella Ötzillä oli erittäin pahanhajuinen hengitys

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

1990-luvulla maailmalla kohistiin arkeologisesti erittäin merkittävästä löydöstä, kun Ötzi-nimen saanut muumioitunut ihmisruumis löytyi Italian Alpeilta. Löydön teki kiipeilemässä ollut pariskunta vuonna 1991.

Nyt Ötzi on joutunut ensimmäiseen hammastarkastukseen, ja 3D-tutkimuksessa selvisi, että 5.300 vuotta vanha muumio oli syönyt elinaikanaan liikaa leipää ja viljapuuroa. Miehen hampaat olivat olleet onnettomalla tolalla, sillä tutkijat löysivät niistä useita reikiä, kuten myös pahoin vahingoittuneen etuhampaan.

Tutkijat paljastavat Daily Mailille, että Ötzillä oli myös mitä todennäköisimmin hyvin pahanhajuinen hengitys, sillä hänen hampaitaan ei oltu puhdistettu koko elinaikana juuri ollenkaan. Hammastarkastuksen teki Zürichin yliopiston hammaslääkäri Roger Seiler 3D-kuvien perusteella.