Arvostelu: The Great Gatsby – Kultahattu

Elokuvat · Anna Poikkimäki

Elokuva-ohjaaja Baz Luhrmannin unohtumattomiin ohjauksiin lukeutuvat Romeo ja Julia, Moulin Rouge! ja Australia. Nyt visionääriohjaaja on palannut uudella spektaakkelimaisella draamaelokuvalla, joka on filmatisointi F. Scott Fitzgeraldin klassikkoromaanista Kultahattu.

Kimallusta, ökyilyä ja 1920-luvun flapper-tyyliä ei elokuvasta puutu. Jälleen kerran Luhrmann on osannut luoda visuaalisesti kiinnostavan ja loisteliaan elokuvan, jossa on dramatiikkaa ja koskettavia elementtejä. The Great Gatsby – Kultahattu -elokuvassa seurataan New Yorkiin muuttavan Nick Carrawayn (Tobey Maguire) tutustumista kaupungin nuoreen eliittiin.

Mies muuttaa salaperäisen miljonääri Jay Gatsbyn (Leonardo DiCaprio) naapuriin ja pääsee pian sisälle sisäpiiriin, joka on täynnä vuosien takaisia salaisuuksia. Hulppeiden julkkisjuhlien lomassa Carrawaylle lopulta selviää, mikä on valheiden, petosten ja mahdottoman rakkauden traaginen hinta.

Mestarillisen värikylläinen elokuva tarjoaa viihdettä, ja katsauksen superrikkaiden ihmisten elämään. Fiktiivinen tarina tuo esille teemoja, jotka saattavat olla edelleen läsnä suihkuseurapiireissä. Tuoko raha lopultakaan onnea – vai onko sielun tilalla lukemattomien uhrausten seurauksena ammottava tyhjyys?

Leonardo DiCaprio näyttelee draaman nimikkoroolin tyylilleen uskollisena, ja ökyrikkaan komistuksen rooli sopiikin hänelle kuin nakutettu. Tobey Maguire kertojan äänenä ja tulkitsijana osaa tuoda viattoman taviksen perspektiivin ökykieroiluun. Bambinsilmäisen Carey Mulliganin voi myös sanoa olevan erinomainen valinta filmatisoinnin herkäksi pääkaunottareksi.

Lajityyppi: Draama, romantiikkaOhjaaja: Baz LuhrmannPääosissa: Tobey Maguire, Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Joel Edgerton, Isla Fisher, Elizabeth Debicki, Jason Clarke.Ensi-ilta: 17.5.2013Kesto: 2 h 22 minIkäraja: K12

Pisteet 4/5