Teini-ikäiset lukevat taas kirjoja – myynti rajussa kasvussa

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Twilight ja Nälkäpeli -elokuvat ovat viime vuosina olleet todellisia teinien suosikkeja. Nyt näiden elokuvien menestys on kannustanut nuorempaa sukupolvea takaisin kirjojen pariin, sillä suosikkielokuvien kerrotaan kasvattaneen kirjojen myyntiä huomattavasti.

Suurin kasvu näkyy juuri nuorille aikuisille suunnatun fiktion myyntiluvuissa, jotka kohosivat maailmanlaajuisesti viime vuonna jopa 11 prosenttia vuodesta 2011, Daily Mail -lehti uutisoi. Lukujen takana on Nielsen BookScan, joka kokoaa kirjojen myyntilukuja ympäri maailmaa. Aikuisille suunnatun fiktion myyntiluvut taas kokivat neljän prosentin laskun vuodesta 2011 vuoteen 2012.

Esimerkiksi Isossa-Britanniassa nuorille suunnatun fiktion suosio on päivänselvää. Kymmenen myydyimmän fiktiivisen romaanin listalta löytyy esimerkiksi Twilight, Universumien tomu ja Nälkäpeli -sarjojen kirjoja. Kustantajat ovat mielissään nuorien lisääntyneistä lukuhaluista, ja pääasiassa teineille suunnattujen kirjojen suosion kerrotaan levinneen myös aikuisten keskuuteen.

– Twilightin ja Nälkäpelin massiivinen suosio on aloittanut trendejä, jotka ovat siirtyneet dominoimaan populaarikulttuuria, osoittaen meille, että teinien lisäksi myös aikuiset selvästi lukevat nuorille suunnattua fiktiota, Amanda Punter Penguin Books -kustantajalta selittää.