BBC sensuroi suosikkilaulajan biisin – kuulijat raivostuivat

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

58-vuotias Elvis Costello on yksi Ison-Britannian menestyneimmistä muusikoista. 1970-luvulla suosioon noussut mies tunnetaan muun muassa Notting Hill -elokuvan soundtrackillä esiintyneestä She-kappaleesta. Nyt menestysmuusikon Oliver’s Army -kappale on kohun keskellä.

Kappale on noussut otsikoihin Ison-Britannian yleisradion BBC:n sensuroitua sitä. Costellon klassikkobiisissä on kohta, jossa lauletaan ”one more widow, one less white nigger”. Tummaihoisia loukkaava sana ei sovi yleisradion nykylinjaukseen, vaan se sensuroitiin radion nettilähetyksessä, Daily Mail -lehti uutisoi.

Isossa-Britanniassa arvostetun kappaleen sensurointi ei kuitenkaan sopinut katsojien korvaan. Moni valitti BBC:lle, että poliittissävytteisessä kappaleessa epäkorrektilla sanalla ei suoranaisesti tarkoiteta tummaihoisia ihmisiä, vaan sen inspiraationa on toiminut Pohjois-Irlannin tapahtumat.

Jopa BBC:n omat työntekijät ovat kritisoineet tuoretta päätöstä sensuroida kappaletta, joka on aina ennen kyetty soittamaan alkuperäisessä muodossaan.

– Mielestäni kohtaan kiinnittyy vain enemmän huomiota leikkaamaalla siitä pala pois ja muuttamalla samalla koko musiikin tempoa, BBC:n paikallisradiossa työskentelevä DJ Mike Read kommentoi tilannetta BBC:n Radio 4 -kanavalle.

Radiokanavan edustaja on selittänyt, että kanava toimii heille annettujen ohjesääntöjen mukaan. Vaikka tällä kertaa kappale sensuroitiin, se ei välttämättä tarkoita, että se tultaisiin jatkossa aina sensuroimaan. Sensurointipäätökseen vaikuttaa lehden mukaan kappaleen esitysaika, kyseessä oleva kanava ja radio-ohjelman konteksti.