Vankeustuomio piraattilaukun ostamisesta? Newyorkilainen lakialoite puhuttaa

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Varsinkin ulkomailla katukuvassa törmää helposti katujen varsilla myytäviin laukkuihin, jotka ovat kopioita hintavista merkkilaukuista. Samainen ongelma on olemassa myös New Yorkissa. Nyt eräs paikallinen poliitikko yrittää ottaa järeät aseet käyttöön laukkukopioiden kitkemiseksi.

New Yorkin kaupunginvaltuustossa istuva Margaret Chin haluaa tehdä kopioiden ostamisesta rangaistavan teon. Tällä hetkellä ainoastaan kopioiden myyminen on kiellettyä. Jos Chin saa tahtonsa läpi, merkkilaukun kopion ostamisesta voi saada maksimissaan 1.000 dollarin sakon ja vuoden vankeustuomion, New York Post -lehti kertoo.

Erityisesti kaupunginvaltuutettua häiritsee turistien saapuminen Chinatownin alueelle kopioiden perässä. Laukkujen myyjät myös häiritsevät paikallisia asukkaita ja työmatkalaisia. Chin toivoo, että hänen esittämänsä laki vähentäisi laittomien laukkujen kysyntää. Viime vuonna New Yorkissa takavarikoitiin laukkukopioita 340 miljoonan dollarin edestä.

– Ihmiset ajattelevat että se on seikkailu. Jos tällaisia tunnettujen merkkien kopioita halutaan halvoilla hinnoilla, silloin mennään Chinatowniin, Margaret Chin selittää New York Postille.

Suomalaisilla on vielä tuoreessa muistissa tapaus, jossa ministeri Tanja Karpela ajoi voimakkaasti läpi piratismin vastaista Lex Karpelaa, mutta samaan aikaan hän itse jäi kiinni Pradan piraattilaukun ostamisesta ja kantamisesta julkisella paikalla.