Haastattelussa Bam Margera

Haastattelut · Anna Poikkimäki

Räävittömän huumorin ja kursailemattoman toilailun ystävät ovat vuosia pitäneet Jackass-tiimin Bam Margeraa kovana äijänä. 33-vuotiaalla vauhtiveikolla on erityinen suhde Suomeen, ja Bam Margera Is F*ckface Unstoppable -kokoonpano keikkailee kesällä myös Suomessa.

Stara otti Bamin haastatteluun ja pyysi miestä laskemaan montako kertaa tämä on jo vieraillut tuhansien järvien, joulupukin ja kossun luvatussa maassa.

– Luulen, että vierailuja on yli neljäkymmentä. Tämä on luultavasti 43. kerta tarkasti sanottuna. Tulen tänne yleensä Ruisrockin ja Ankkarockin kaltaisille festivaaleille. Vierailen Ville Valon ja The 69 Eyes -yhtyeen ja tietenkin Andy McCoyn luona, kertoo Bam Staralle.

– Ohjaan paljon musiikkivideoita suomalaisille bändeille. Täällä asuu myös hyviä rullalautailijoita, kuten Arto Saari. Mark Appleyardkin elää nyt täällä, koska hänen vaimonsa on täältä kotoisin. Olemme kuvanneet täällä myös Duudsoneiden kanssa.

”Käytän etälamautinta rumpalin k**pään”

Margeran sydämessä sykkivän suomirakkauden tuomalla inspiraatiolla mies on ehtinyt vuosien mittaan perehtyä kulttuuriimme. Juomiskulttuurin lisäksi tutuksi ovat tulleet esimerkiksi erikoiset suomalaiset perinteet. Näin Bam kiteyttää suuret oivalluksensa.

– No, joulupukki asuu täällä ja kukaan ei usko minua. Ihmiset luulevat, että hän asuu Pohjoisnavalla. Jos olet ikinä ollut Pohjoisnavalla, niin se on vain paikka täynnä jäätä eikä paljon muuta. Joulupukki ei asu siellä. Hän asuu Rovaniemellä ja se on FAKTA, väittää mies kivenkovaan.

– Hulluin asia suomalaisissa on se, miten he paistavat poron kiveksiä ja syövät sitä, ja sitä kutsutaan herkuksi. Ne eivät itse asiassa maistu niin pahalta, mutta on liian kallista syödä koko ajan kiveksiä.

Kuka tahansa näkee sadan metrin päähän, että Margera on pesunkestävä rokkimies. Suomenkin keikoilla tullaan siis kuulemaan räminää ja räiskettä taattuun Jackass-tyyliin. Hänen kanssaan kipuaa lavalle soittajia vaihtoehtometalliyhtye CKY:stä.

Bändin musiikki on soinut toistuvasti Jackass-ohjelmassa. Keikan ohjelmisto koostuu sekä omista että cover-kappaleista. Versioita kuullaan esimerkiksi Turbonegrolta, Clutchilta ja Bloodhound Gangilta.

– Kyseessä on pääsääntöisesti punkahtavasta rokkimusiikista, mutta heitämme sekaan myös rap-tyylisiä dupstep-lauluja, kuten ”I wanna bend my dick around the back of my ass so I can fuck myself”. Novak laulaa Phil Collinsia alasti ennen kuin hakkaan hänet. Sitten käytän etälamautinta rumpalin k*rpään, jos hän on liian sekaisin, sanoo Margera, ja vastaa sitten uteluihin keikkojen huhutuista yllätysvierailijoista.

– Mahdollisesti Andy McCoy, The 69 Eyes… Ehkäpä joku HIM-yhtyeestä. Negative… En tiedä, sitä ei koskaan tiedä etukäteen.

”Haistatan YouTubelle paskat”

Radiopersoonana, TV-tähtenä, musiikkivideoiden ohjaajana ja ammattilaisrullalautailijana kannuksensa maailmalla ansainnut Bam ei tunnetusti sylje lasiin. Siinä löytyy aina yhteinen sävel suomalaisten kanssa. Mies ei epäröi kauaa kysyttäessä parhaasta suomalaisesta alkoholijuomasta, jota maistuisi keikan yhteydessä.

– Kaksi isoa Karhu-olutta. Ja jos sitä ei löydy – niin fisua.

2000-luvun alun Jackass-buumi kantaa tähteä yhä. Monet muistavat hänet tutuista tempuista ja noloista tilanteista. Villeistä naisfaneista Margera pysyy vaitonaisena, vaikka salskea rämäpää arvatenkin herättää huomiota Suomen yöelämässä liikkuessaan. Mikäli keikkojen väliin jää vapaa-aikaa, on hänellä tekemisistään selvät sävelet.

– En ole katsonut jääkö siihen yhtään vapaapäivää, mutta jos on, haluan yleensä lähteä Helsingin baareihin muistelemaan vanhoja hyviä aikoja.

Margeraa pidetään Jackass-ilmiön isänä. Monien mielestä stunttiviihde ei olisi ilman häntä sitä, mitä se tällä hetkellä on. Nykyään on varsin yleistä nuorten keskuudessa julkaista YouTube-palvelussa videoita uhkarohkeista tempuista.

– No, YouTube pilasi monta asiaa, mutta varmaankin aloitin temput ennen sitä, joten monet sanovat, että keksin monia Jackass-stuntteja. Joka tapauksessa se on viihdettä tekivätpä lapset sitä tai eivät, joten onnea YouTubelle, vaikka haistatankin sivustolle paskat.

Entäpä vastuu Margeraa jäljittelevistä teineistä, jotka loukkaavat itsensä hurjapäisillä tempuilla. Tunteeko Bam toisinaan omantunnon kolkutuksen nähdessään, mihin ilmiö on edennyt vuosien mittaan?

– En, koska jos he ovat tarpeeksi tyhmiä yrittääkseen niitä, se on heidän syynsä. En ole koskaan syyttänyt ketään muuta paitsi itseäni, kun murran käteni.

Mies aikoo olla omille lapsilleen isä, joka kertoo joka tilanteessa totuuden. Samalla hän myöntää olevansa tietyllä tavalla edelleen kuin rasavilli Peter Pan, jolle on annettu luottokortti käteen. Täysillä elävä Pennsylvanian kasvatti pitää itsensä kiireisenä työrintamalla.

– Tällä hetkellä kuvaan TBS-kanavan Bam’s Badass Gameshow -ohjelmaa. Siinä neljällä kilpailijalla on mahdollisuus voittaa 10.000 dollaria tekemällä tyhmiä Jackass-temppuja, selostaa tähti ja vihjaa uuden Jackass-materiaalin olevan tulilla.

– Jackass-tiimi kirjoittaa koko ajan uusia ideoita. Meillä täytyy vain olla niitä tarpeeksi, jotta tiedämme, että kokonaisuudesta tulee parempi kuin viime kerralla, kertoo Bam Staralle haastattelun päätteeksi.

Anna Poikkimäki

EDIT: Skeittitähden nimi korjattu Arto Saareksi.