Haastattelussa Spekti

Haastattelut · Anna Poikkimäki

Viime aikoina suomalaiselle hiphop-kentälle on noussut uusi varteenotettava nimi. Mies, jota on vaikea sivuuttaa. Spektin Teen Mitä Haluun -single soi kesällä radioissa, ja kappaleen musiikkivideolla esiintyvä Spektistanin diktaattori räppää sumeilematta pätkällä esiintyvät suomijulkkikset suohon.

Hahmo sopii järkkymättömältä vaikuttavalle miehelle, vaikka mies ei omien sanojensa mukaan varsinaisesti muistutakaan hahmoa. Jonkinlainen kansandiktatuuri voi kuitenkin tulevaisuudessa vallita kotimaisilla albumilistoilla, mikäli syksyllä julkaistava Diktaattorimies-esikoisalbumi ottaa tulta alleen. Ja miksei ottaisi.

Staran haastattelussa räppäri paljasti kuluneen kesänsä tunnelmia. Selvitimme myös, vieläkö diktaattorin puolison paikka on vapaana, ja millaisen sijoitusneuvon pankkimaailmassa kannuksia kerännyt rap-tulokas antaisi Staran lukijoille. Yleisönsä mies sai hurmoksiin viimeksi Tampereen Blockfesteilla.

– Aika vähän ollut vielä omia soolokeikkoja, olisiko tämä ollut nyt neljäs tai viides. Niitä tulee syksylle sitten lisää. Olen saanut lomailla tämän kesän, Spekti, eli Samuli Huhtala, kertoi.

– Olin esimerkiksi Venäjällä Kuolan niemimaalla perhokalastamassa viikon, mukana oli muun muassa Pääkkösen Jasper. Siellä on enemmän tai vähemmän sama porukka käynyt joka vuosi, ja olin nyt kolmatta kertaa messissä. Tosi hienoja paikkoja. Sitten olin Italiassa frendin häissä ja kiertelin siellä suunnalla muutaman viikon. Olen myös aika paljon veneillyt stadissa ja muualla Suomenlahdella.

– Olen harrastanut kalastusta ja metsästystä pienestä pitäen. Faija on kova metsästäjä ja vaari taas kalamies, niin sieltä nämä jutut varmaan kumpuavat. Molemmat ovat kivoja harrastuksia, kun tulee liikuttua luonnossa. Harvemmin varmaan tulee myöskään mentyä minnekään Kuolan niemimaalle muissa asioissa, huomautti räppäri pilke silmäkulmassa, ja kertoi lähikuukausien ohjelmastaan.

– Meillä on Hyrynsalmella metsästyskämppä, joka ostettin broidin kanssa. Lähden maanantaina remppailemaan sitä kuntoon faijan kanssa. Viikonloput on aika paljon keikkoja, kalenteri on buukattu marraskuun loppuun. On myös kaverien häitä sun muita. Nyt, kun levy on valmis, sen tekoon liittyviä kiireitä ei ole enää viikolla.

Sijoitusjohtajasta artistiksi

Rähinän kollektiiviin kuuluva Spekti on saavuttanut aiemmin tunnettuutta Trilogia-yhtyeen jäsenenä, jossa mies esiintyi Aspekti-nimellä. Sittemmin kaverit alkoivat kutsua räppäriä Spektiksi, ja nimestä putosi luontevasti A-kirjain pois.

Terävistä lyriikoistaan tunnettu rap-lupaus on ehtinyt vierailla muun muassa Fintelligensin ja Uniikin kappaleilla. Cheekin kanssa tehty Pyrkiny vähentää muodostui viime vuoden jättihitiksi eikä vähiten sen nasevien sanoitusten ansiosta. Riimittelyn lisäksi miehellä on muitakin meriittejä.

Aiemmin herra Huhtala on nimittäin tehnyt töitä Nordean sijoitusjohtajana. Taskussaan hänellä on kauppatieteen maisterin tutkinto, ja takana 5,5 vuotta pankkialan työkokemusta. Viime vuoden lopulla mies kuitenkin vaihtoi sijoitusasiat räppärin mikrofoniin ja ryhtyi päätoimiseksi artistiksi.

– Lopetin viime marraskuussa pankissa. Oli iso liike lähteä sieltä. Mä olen tehnyt mun levyä vuodesta 2010. Jossain vaiheessa huomasin, ettei se vaan onnistu, että sä oot päivätöissä ja sitten illalla kirjoitat biisejä.

– Se ei vaan mene niin, että voit laittaa kalenteriin jonkun parin tunnin slotin, jossa lukee ”kirjoitan biisejä”. Kaikki luovat duunit vaativat sitä, että pääset työskentelemään vapaammin. Kun tulee väsyneenä duunista, ei ole kaikkein luovimmillaan.

Yhdistelmä on ristiriitaisuudessaan kiehtova. Sliipatuissa puvuissa asiakastapaamisesta toiseen purjehtiva pankkiiri ja festarilavalla yleisöä huudattava räppäri eivät ensalkuun näytä lyövän kättä yhteen, mutta todellisuudessa sijoitusmaailmassakin tarvitaan luovuutta.

– Se vastakohtaisuus on tietenkin kiinnostavaa. Mut en mä näe, että miksi näin ei voisi olla. Toi duuni mitä tein oli suurimmaksi osaksi ihan kivaa ja tykkäsin siitä, mutta se vaan vei niin paljon aikaa musahommilta. Musiikki on kuitenkin mulle ihan erilainen intohimo kuin tuollainen perinteinen ura.

– Sekin vaikutti paljon, että olin mukana aika isoissa biiseissä, joista tuli hittejä – Pojat on poikii ja Rotko sun muuta. Niiden kautta vahvistui se tunne, että tätä voisi tehdä ihan duunina. Tietysti se oli iso päätös, jota jouduin miettimään, että uskaltaako siihen lähteä. Nyt ollaan tässä pisteessä.

”Tyhmät eivät tee isoja biisejä”

Ulkona on kolme sinkkua, joista viimeisin, Tasiksen kanssa yhdessä tehty ja 16. elokuuta päivänvalon nähnyt Juomalaulu, on saanut YouTube-palvelussa jo yli 300.000 katsojaa. Sen edeltäjä Teen Mitä Haluun, eli Setä Tamun ja Spektin neronleimaus, on ylittänyt reippaasti puolen miljoonan katsojan rajapyykin.

Diktaattori Spekti vaatii myös ”kahvin sijasta kaljaa ja lehtipihvin sijasta viinaa” Elastisen Loppuviikko-hittikappaleessa. Kyseiset säkeet ovat kaikuneet yhdestä suusta kesäkuusta lähtien radioaalloilla ja yökerhojen tanssilattioilla. Kysyimme, mitä tällaiset lyyriset sutkautukset mieheltä vaativat. Kouluaikoina Spekti ei omien sanojensa ainakaan viettänyt aikaa nenä kirjassa.

– Pärjäsin vähällä lukemisella. Asiat ovat usein jääneet helposti mieleen. Olen perusluonteeltani vähän laiska. Kauppakorkeassakin se oli yleensä sitä, että viimeisinä päivinä – kun oli pakko – tuli istuttua kirjastossa ja luettua tentteihin.

– Biisien sanoittaminen vaatii paljon ihmiseltä. Ihan tyhmät jätkät eivät tee mitään isoja biisejä. Suhtaudun tuohon hommaan jotenkin analyyttisesti. Kun olen jotain kirjoittanut, mietin, että mikä siinä on hyvää ja mikä huonoa. Mitä voisi tehdä vielä paremmin. Sillä tavalla tuo mun muu tausta näkyy biisinkirjoitustyössä.

– Nykyään niin monet tekee biisejä siten, että he saavat aikaan helvetin hyvän kertsin ja säkeistöillä ei ole mitään merkitystä. Koitan panostaa säkeistöihin, että niissäkin olisi jotain mielenkiintoista ja jännää, jota odottaa. Mä haluan, että jos joku näkee mun nimen biisissä, se miettii, että mitähän tuo on tällä kertaa keksinyt.

– Teen itse biisejä siten, että otan biisi-idean kanssa yhteyden tuottajiin, jotka tekee sopivan biitin. Monesti jutellaan sitä, että minkä tyylistä materiaalia olen ajatellut. Saan sävellyksen ja kirjoitan lyriikat suoraan siihen sopiviksi. Tulevalle levylle biittejä ovat tehneet Elastinen, Sakke Aalto, MGI, OP Beats, DJ 501, Coach Beats ja HeavyWeight DJ’s, luetteli räppäri.

Huhtalan mukaan albumin työstö pääsi täyteen höyryynsä vasta päiväduunin lopettamisen jälkeen. Vaikka luova työ voittikin lopulta tärkeysjärjestyksessä, ei rap-tähti voi kiistää sijoitustyön kiinnostavuutta ja taloudellista kannattavuutta.

– Kyllähän siitä aika paljon jää pöytään, kun hyvän liksan lisäksi tienaa välillä myös sijoituksilla. Plussan puolella ollaan. Kun olen nähnyt niin paljon sitä, miten ammattisijoittajat sijoittaa, niin sijoitan itse aika paljon pitkällä tähtäimellä. En yritä saada pikavoittoja esimerkiksi ostamalla jotain yksittäistä osaketta.

– Paras sijoitus, mikä mulla on ikinä ollut, oli mun kämppä. Mä tienasin aika hyvin, kun myin erään omistamani asunnon. Jos yksittäinen onnistuminen pitää mainita, niin se oli sellainen. Tottakai on mennyt metsäänkin, mutta näinhän se menee. Tulosten tekemiseen riittää, että sä olet 51 prosenttia kerroista oikeassa. Ei kukaan ole aina oikeassa – tai sitten jos on, tyyppi on varmaan multimiljonääri.

Spektin sijoitusvinkit

Entinen Nordean sijoitusjohtaja antoi Staran lukijoille myös sijoitusvinkkejä.

– Mielestäni fiksuinta on ymmärtää se, mihin sijoittaa. Sellaiseen juttuun ei kannata sijoittaa, mitä ei tajua. Jos ei ole perehtynyt asioihin syvemmin, kannattaa välttää kauhean eksoottisia sijoituskohteita. Perusvaihtoehdoillakin voi pärjätä. Pitää myös miettiä itsensä kanssa, että mitä varten sijoittaa ja minkälaista tuottoa haluaa.

– Tuotto ja riski menevät aina käsi kädessä. On hyvä pohtia, minkä verran on valmis ottamaan riskiä. Se helpottaa sijoituspäätöksen tekoa, kun olet selvittänyt kuinka pitkäksi aikaa sijoitat ja millä riskillä. On jokaiselle henkilökohtaista, minkä kohteen valitsee. Nuo asiat ovat kuitenkin päätöstä tehdessä olennaisia, sitten kun teidänkin lukijat näitä päätöksiä tekevät.

Täysin Spekti ei ole bisnesmaailmaa hylännyt, sillä hän suunnittelee aloittavansa yritystoimintaa ystäviensä kanssa. Monien projektien mies suostui raottamaan sanaista arkkuaan asian tiimoilta.

– Meillä on viritteillä yksi firma, jossa on muutama tyyppi mun lisäksi. Se on start up -vaiheen firma, jota ollaan koitettu jo jokunen hetki pistää pystyyn. On ollut vähän kiireitä – mulla varsinkin musahommat ovat vieneet aikaa, niin emme ole ehtineet vielä paljoa asiaan panostaa.

– Siinä on tarkoitus yhdistää metsästys- ja kalastusmatkojen järjestäjät suoraan matkailijoihin. Kalastus- ja metsästysmatkailualalla on matkatoimistoilla edelleen suuri rooli. Aiotaan tehdä aika pitkälti samaa, kuin mitä joku TripAdvisor on tavallisille matkustajille.

– Siitä tulee nettiportaali, jota kautta ihmiset voivat lukea eri matkanjärjestäjistä ja kohteista sekä kilpailuttaa ja buukata matkoja. Mutta se on tosiaan vielä aika vaiheissa. Voi olla, että vielä jonkun aikaa menee, että saadaan mitään konkreettista pystyyn.

Tartutaanpa viimein Spektin musiikkivideoihin, jotka ovat antaneet parodisen lisänsä taiteenlajiin. Kylmähermoinen diktaattorihahmo teloituttaa ihmisiä videoilla, jotka tekevät pilaa niin oikeista kansainvälisistä hirmuhallitsijoista kuin kotimaisista julkisuuden henkilöistäkin.

Teen Mitä Haluun -videolla selkäänsä saa Spektistanin johtajan hovimaalari Mikko Leppilampi. Niin ikään hittivideolla nähdään Arman Alizad, Mehdi Younes, Vappu Pimiä, Mikael Forssell, Ilari Sahamies ja Cheek. Juomalaulussa mukana ovat esimerkiksi Jasper Pääkkönen ja Mika Salo.

– Ei noita videoitakaan olisi varmasti uutisoitu niin paljoa, jos siellä ei olisi näkynyt niin paljon julkkiksia vierailemassa. Mika Salo oli ensimmäinen tyyppi, joka ei ollut valmiiksi mun tuttu. Se meni Armanin kautta, se pyysi sitä mukaan. Oli ihan huikea homma, että se lähti messiin. Mä mietin aluksi, että mahtaakohan se edes suostua pistämään sitä asua päälleen, mutta se oli ihan fiiliksissä kuvauksissa.

”Samaa juttua ei pidä ikuisuuksiin lypsää”

Spekti kertoi käsikirjoittaneensa Tasiksen kanssa molemmat musiikkivideot. Eräs kysymys vaatii kuitenkin vastausta. Mistä diktaattoriteema sai alkunsa?

– Se lähti siitä, että mulla oli sen niminen biisi, jonka olin tehnyt levylle. Mietittiin vastaavan tuottajani Tasiksen kanssa, että mitä jos teemaa laajennettaisiin. Jos siitä tulisi sen niminen, ja levyn kuvat, kansitaide ja videot olisivatkin samaa teemaa. Se on hauskaa, että koko levy on rakennettu tietyn konseptin varaan.

– Se myös helpottaa musiikkivideoiden tekemistä. On helppo tukeutua mietittyyn konseptiin ja jatkaa sitä juttua. Seuraavalle levylle keksitään varmaan joku toinen teema, kun ei samaa juttua pidä ikuisuuksiin lypsää. Tällä levyllä tämä aihe näkyy. Kuvataan vielä yksi uusi video, jossa diktaattorin tarina jatkuu.

Mies, artisti ja fiktiivinen hahmo. Kiinnostavinta lienee, mitä piilee tämän kokonaisuuden pinnan alla. Kanavoiko Spekti diktaattoriin jotain itsestään?

– Hyvä kysymys. Mun on vaikea ehkä itse sanoa tuohon mitään. Mä en ole miettinyt sitä diktaattorin roolihahmoa niin pitkälle, että kunnolla mieltäisin millainen tyyppi se on… En mä ehkä itse ihan niin armoton ole, mutta kyllä meissä varmasti jotain samaa on, pohti räppäri.

– Hän on hyvin julma ja ylimielinen – en ehkä tunnista itsessäni sellaista. Aika paljon siinä on näyteltyä. Se on sinänsä hyvä juttu. Ei tarvitse pelätä, että jos tulee mun mielestä huono haastattelu, että tulee kuolemantuomio.

Huojentava uutinen sinänsä – popjournalismi saa siis tässäkin haastattelussa velloa vapaana. Spektistanin päämies on helppo kuvitella samaan pöytään istumaan Hitlerin, Saddam Husseinin ja Mussolinin kanssa. Kysyimme mieheltä itseltään, löytyisikö Diktaattorimiehelle oikeiden hirmuhallitsijoiden kanssa tarvittaessa yhteistä säveltä.

– Varmaan aika hyvin, kun on hyvin samanhenkistä seuraa. Mietittiin silloin kuviin ja videoihin erilaisia diktaattoriasuja ja kävin lehdistä läpi, millaisia kamoja tyypeillä on ollut päällä. Siellä oli ihan älyttömiä asuyhdistelmiä. Mugabella oli helvetin hienoja kuteita, ja Gaddafilla oli hieno kaapukuva, joka oli ollut Time-lehden kannessa.

– Siitä tehtiin vähän niin kuin replikakuva. Sitten tietysti Saddam Hussein -tyylisiä sotilasdiktaattoreita tuli tutkailtua. Paljon haettiin inspiraatiota sieltä näihin puvustuksiin.

Blockfesteillä esiintynyt artisti innosti keikkayleisöä kappaleillaan. YouTube-näkyvyys on tehnyt tehtävänsä, sillä yleisö osasi jo vähän aikaa sitten ilmestyneen Juomalaulun sanat ulkoa. Silti räppäri ei ole varma, saako kappale radiosoittoa.

– Teen mitä haluun -kappaleen suhteen en nähnyt mitään syytä, miksi se ei olisi soinut radiossa. Sen tausta tulee alun perin sieltä, kun kypsyttelin päätöstä, että uskallanko lähteä pankista pois ja panostaa musaan. Olen fiilistellyt Setä Tamun aikaisempia juttuja ja mietin, että sen tyyli vois sopia siihen. Sekin innostui biisistä ja sen aiheesta. Lopputuloksena syntyi ihan hieno kappale.

– Levyllä on kuitenkin jotain muita biisejä, joita en heti näkisi radiobiisiksi. En siksi, että niissä olisi jotain härskiä, mutta ne ovat vähän erikoisia radioformaattiin. Juomalaulustakaan en tiedä tuleeko esimerkiksi YleX soittamaan sitä.

”Joudun nyt tuottamaan pettymyksen lukijoille”

Vaikka kyseinen kappale korostaa viinaksilla örveltämistä, ei se kuitenkaan ole härskeimmästä päästä Spektin sanallisia tuotoksia. Mies muistetaan muun muassa fiittaamansa Pyrkiny vähentää -biisin sutkautuksesta, jossa hän suomi julkkispari Jussi ja Saana Parviaisen kohuliittoa. Kyseinen ”Hullu just kun Jussi, jonka vaimoa Lothar nussi” -näpäytys osui ja upposi.

Muutakin räävitöntä ja nasevan osuvaa kuuluu Spektin repertuaariin. Yleisasioiden kommentaattori ei tunnusta seuraavansa mediakohuja intensiivisesti, vaikka ottaakin ajankohtaisaiheista pontta lyriikoihinsa.

– Aika vaikea olla huomaamatta esimerkiksi sitä parviaiskohua. En mä mitenkään tällaisia aiheita ja Seiska-julkkiksia seuraa, mutta ei siltä vaan pysty välttymään. Sitä voi miettiä siltäkin kannalta, että suurin osa ihmisistä ei seuraa tämmöstä. Jos itse seuraisin hirveän tarkkaan, niin varmasti tulisi tartuttua sellaisiin aiheisiin, jotka ei ole muiden mielestä lainkaan kiinnostavia.

– Itse olisit kuullut niistä, mutta kukaan muu ei. Nyt mun lyriikoissa jalostuu esiin vaan ne jutut, mitkä kaikki jo tietää varmasti. Olen kaikissa levyn biiseissä pyrkinyt siihen, että ne olisi kiinnostavia rytmillisesti ja sanoitusten puolesta. Se on se kantava ajatus, että niistä löytyy jotain yllättävää. Monesti se tulee sanoitusten kautta.

Monelle neitokaiselle voi tulla pettymyksenä, että diktaattorin puolison paikka on viety. Spekti paljasti nimittäin tentissämme olevansa varattu mies.

– Esiintyminen ja esillä olo on sellainen juttu, että se on kautta historian kiinnostanut ihmisiä. Joudun nyt tuottamaan pettymyksen lukijoille. Levymyyntikin varmaan nyt tippuu, nauroi mies, ja kertoi sitten ajatuksiaan julkkiksena olemisesta.

– Mun ohjenuora julkisuuteen on, että en yritä olla mitään, mitä en ole. Jos niin tekee, niin ennemmin tai myöhemmin siitä kuitenkin narahtaa. Ja sitten kulissi sortuu. Mun lähestymistapa siihen on, että teen niitä juttuja, jotka tuntuu oikealta ja puhun sitä, mitä oikeasti ajattelen.

– Silloin se on aika helppoa, eikä tule tehtyä asioita, jotka tukkivat oman brändin. Mieluummin on sitten menestymättä, jos se riippuu siitä, että pitää yllä jotain, mikä ei ole totta, Spekti päättää Staran haastattelun.

Anna Poikkimäki