Google Street View avasi synkän palvelun – tsunamialue kuvina ennen ja nyt

Digi Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Googlen karttapalveluun kuuluva Google Street View on hauska ja hyödyllinen keino päästä kurkistelemaan vieraisiin paikkoihin. Palvelun avulla voi tutustua kotisohvalta käsin maihin tai kaupunkeihin, joihin ei muuten ole mahdollisuutta, aikaa tai rahaa matkustaa.

Japanin rannikkoa vuonna 2011 riepotellut tsunami aiheutti suurta tuhoa ja tappoi liki 20.000 ihmistä. Järkyttävä luonnonmullistus muistetaan myös Fukusiman ydinvoimalaan liitetystä katastrofista. Googlessa on nyt käynnissä Memories for the Future -niminen projekti, jonka tarkoituksena on taltioida katastrofin varjossa eläneiden kylien tilannetta nyt.

Kuva: Google Street View
Kuva: Google Street View

Kuvat puhuvat puolestaan. Karttapalvelussa voi valita minkä ajankohdan katunäkymiä haluaa katsella. Tsunamin aiheutti merenpohjassa tapahtunut 9,0 magnituden maanjäristys. Suuren aallon alle jäivät muun muassa Iitate, Katsurao, Kawauchi, Naraha, Hirono ja Minamisoma. 18.000 ihmistä menetti kotinsa katastrofissa.

Vaikka Google on unohtanut kokonaisia saaria kartaltaan, on se muistanut ikuistaa Mapsiin jopa Harry Potter -elokuvan kuvitteellisia katuja ja maailman korkeimpia rakennuksia. Myös autioitunut Bond-elokuvien Hashima, eli Gunkanjima-saari, pääsi hiljattain tietokoneellaan ympäri maailmaa seikkailevien tutkittavaksi.

Hakukonejätti Google on laajentanut Street View -palveluaan myös rakennusten sisätiloihin ja moni onkin veikannut, että internetin valtiaan tavoitteena on saattaa kaikki maailman julkiset paikat karttapalvelunsa piiriin.