Jättihuvipuistoon maailman nopein puuvuoristorata – huippunopeus 116 km/h

Matkailu Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Linnanmäen vuonna 1950 rakennettu vuoristorata on eksoottinen nähtävyys myös ulkomaalaisten mielestä, sillä se on rakennettu puusta. Mielenkiintoiseksi laitteen tekee se, että se on vieläkin aktiivisessa toiminnassa.

Kuva: Six Flags
Kuva: Six Flags

Nyt Chicagossa sijaitseva Six Flags -huvipuistoketjuun kuuluva huvittelukeskus on päättänyt rakentaa maailman nopeimman puuvuoristoradan. Sen huippunopeudeksi suunnitellaan 116 kilometrin tuntivauhtia ja jyrkin pudotus olisi 85 asteen kulmassa. Goliath-niminen vuoristorata on tarkoitus avata ensi keväänä.

Linnanmäen puinen vuoristorata kierretään joka kesä noin 47.000 kertaa. Radan on suunnitellut tanskalainen Valdemar Lebeck ja samoilla piirustuksilla rakennettiin 1940- ja 1950-luvuilla Eurooppaan kahdeksan vuoristorataa. Linnanmäen vuoristorata on nimetty Yhdysvaltalaisen vuoristoratakerho ACE:n mukaan klassikoksi, joita löytyy Euroopasta yhteensä vain kymmenen.