Haastattelussa Samantha Fox

Haastattelut · Anna Poikkimäki

Lukuisten meriittien nainen, Samantha Fox, tunnetaan maailmanlaajuisena seksipommina, mallina ja legendaarisena poptähtenä. Ahkerasti keikkalavoja kiertävä brittikaunotar saavutti 80-luvulla Suomessakin huippusuosion.

Stara tavoitti povipommin haastatteluun puhelimitse kotoaan Lontoosta. Samantha Fox kertoi ihastuneensa Suomeen jo vuosia sitten ja jopa ystävystyneen monien suomalaisten faniensa kanssa.

– Kyllä, pitää paikkansa. Uusi sukupolvi rakastaa 80-luvun musiikkia. Meillä on vuosien varrella ollut upeita keikkoja ja upeita yleisöjä, jotka rakastavat tätä musiikkia. Minulla on hyvä rakkaussuhde Suomeen. Olen käynyt siellä keikoilla lähes joka vuosi vuoden 1986 jälkeen, Samantha Fox kertoi Staralle.

– Minulla on Suomessa monia uskollisia faneja, jotka matkustavat jopa satoja kilometrejä keikoilleni missä tahansa olenkin esiintymässä. Osa tulee jopa naapurimaista, kuten Virosta, Ruotsista, Tanskasta ja Venäjältä. Kun katson lavalta alas, niin näen jokaisella Suomen keikalla aina monia tuttuja kasvoja.

– Esitämme joka keikalla kuuluisat hittini. Niin kaikki muistavat kappaleet, ja he voivat palauttaa mieleensä, mitä tekivät tuolloin. Se tekee mihin tahansa bileisiin juhlatunnelman.

”En ole koskaan katunut”

Vaaleahiuksinen ja luonnollisen kaunis Fox nousi seksisymboliksi ennen kansainvälistä silikonibuumia. Hänet nähtiin jo 16-vuotiaana brittiläisen The Sun -iltapäivälehden kolmossivun tyttönä, josta suuri julkisuuspyöritys alkoi. Eroottiset kuvat kuuluvat luontevalla tavalla naisen menneisyyteen.

– En ole koskaan katunut. En lainkaan. Minulla oli neljän vuoden sopimus lehden kanssa. Ne olivat neljä upeaa vuotta 16-vuotiaasta 20-vuotiaaksi. Se oli fantastista, sillä minusta tuli yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista kolmossivun tytöistä. En tehnyt vain paria-kolmea kuvaa, vaan se oli minulle oikea ura. Se oli upeaa aikaa.

– Jotkut tähdet katuvat menneisyyttään ja tekemiään asioita, mutta en koe niin. Tuhannet tytöt tavoittelevat sellaista. Olisin typerä tyttö, jos sanoisin katuvani tekemisiäni, pohti 47-vuotias povipommi.

– Otimme silloin tuhansia ja tuhansia sellaisia kuvia. Kukaan ei pakottanut minua tekemään niin, sillä halusin tehdä sen ja minulla oli todella hauskaa. Se oli oma valintani. Mallina ura ei voi jatkua loputtomiin, mutta laulajana voi tehdä ikuisen uran. Musiikki voi parantua ja esiintyminen voi parantua.

Lontoosta kotoisin oleva Fox teki läpimurtonsa Touch Me (I Want Your Body) -kappaleella, joka siivitti naisen maailmanlaajuiseen suosioon. Hurjimpana julkisuuspyöritys kävi artistin kulta-aikana 80-luvulla.

– Tuolta ajalta on paljon hyviä muistoja. Se oli hullua aikaa. Mutta mitä parasta, olen työskennellyt siitä saakka 365 päivää vuodessa, ja niistä 200 päivää vuodessa olen ollut keikoilla ympäri maailmaa. Olen aina tehnyt töitä ja nyt markkinoin 10. albumiani. Olen erittäin onnekas tyttö. Erittäin onnekas, toisti laulajatar.

– Fanit ovat edelleen hulluja! Kaksi viikkoa sitten olin keikalla Italiassa, jossa fani pyysi nimikirjoitusta otsaan. Hän teki siitä Samantha Fox -tatuoinnin. Monet faneista tekevät hulluja juttuja, mutta enemmän heitä oli 80-luvulla, kun moni otti Samantha Fox -tatuointeja. Heitä on silti yhä edelleen. Uusi sukupolvi rakastaa 80-luvun musiikkia.

Popkaunotar sai huippuvuosinaan aikaan lukuisia tanssilattioilla toimivia diskohittejä. Touch Me nousi kertaheitolla 17 maan listaykköseksi ja on siitä saakka lukeutunut popmusiikin klassikoihin. Miltä ikivihreän kappaleen esittäminen tuntuu neitokaisesta vuosien jälkeen?

– Jokaisella suurella artistilla on yksi iso teemakappale, ja minulla se on Touch Me. Madonnalla on Like a Virgin ja Rolling Stonesilla I Can’t Get No Satisfaction. Kaikilla isoilla tähdillä on yksi suuri kappale, jonka soidessa fanit sekoavat, koska se on suurin hitti. Touch Me oli ensimmäinen iso hittini, ja se teki minusta kansainvälisen tähden.

– Saan edelleen hyviä reaktioita myös I Surrender ja Nothing’s Gonna Stop Me Now -kappaleista, mutta Touch Me on kappale, josta he menevät todella sekaisin. Siitä on tehty monia remixejä, mutta yksikään ei ole ollut yhtä hyvä kuin alkuperäinen.

– Kappaleesta on nyt tehty kolme remixiä, mutta en ole koskaan ollut niihin tyytyväinen. Niistä kaikista on vain kadonnut jotain olennaista. Se on kuin isoäidin resepti. Ei sitä voi muuttaa. Sitä voi yrittää muuttaa, mutta ei siitä tule koskaan yhtä hyvää.

– Kaikki haluavat myös kuulla alkuperäisen kappaleen. Kun tulet vetämään esityksen ja laulat kappaleen, jonka he ostivat ollessaan teini-ikäisiä, se tuo muistoja takaisin. He haluavat kuulla saman kappaleen myös livenä, kommentoi Samantha.

– Laulaessani omia kappaleitani tunnen aina mitä kappale merkitsee minulle. Rehellisesti sanottuna, kun kuulin ensimmäistä kertaa Touch Me -kappaleen, tiesin heti, että siitä tulisi menestys. Jokainen ymmärtää sanat ”kosketa minua” maailmanlaajuisesti. Me kaikki tulimme tähän maailmaan, koska vanhempamme koskettivat toisiaan. Siten synnymme!

Kasaritähtönen nimesi suosikkikappaleekseen omasta tuotannostaan rokahtavan Do Ya Do Ya (Wanna Please Me) -hitin. Menevä ralli palauttaa Samanthan mieleen esiintymisen erään legendaarisen suomalaisen rock-kokoonpanon kanssa.

– Se tuo mieleeni hyvät muistot esiintymisistä Hanoi Rocks -yhtyeen kanssa. He esiintyivät kappaleen videolla. Se oli toinen singleni, muisteli Fox.

– Kaksi viikkoa sitten olin esiintymässä Suomessa, ja esiinnyin yhdessä Michael Monroen kanssa. Menin lavalle ja lauloin lavalla hänen kanssaan vähän aikaa. Oli upeaa nähdä hänet – viimeksi tapasimme vuonna 1989.

– Rakastan myös True Devotion -balladia. Se merkitsee minulle paljon. Se kertoo parisuhteessa tapahtuvasta erosta. Vaikka yleisössä on nuorempiakin ihmisiä, niin jokainen on kokenut suhteen hajoamisen. Ihmiset voivat samaistua siihen. Se on surullinen, kaunis kappale.

”Tein pari kappaletta Lemmy Kilmisterin kanssa”

Suosionsa myötä Fox pääsi esiintymään kansainvälisille areenoille, ja hänen lähipiirinsä täyttyi musiikkimaailman osaajista. Popparin elämästä voi pian lukea enemmänkin paljastuksia, kun hurjimmat tarinat päätyvät kansien väliin.

– 80-luvulla hengasin monien tähtien kanssa. Judas Priestin Glenn Tipton soitti muutamilla kappaleillani. Tein pari kappaletta Motörhead-yhtyeen Lemmy Kilmisterin kanssa, mutta emme voineet julkaista niitä, koska hänellä oli sopimus levy-yhtiönsä kanssa. Meillä on ne kappaleet vieläkin arkistoissa.

– Olin myös Freddie Mercuryn ystävä ennen kuin hän kuoli. Lauloimme yhdessä lavalla, se oli hienoa. Pääsin vuosien mittaan tapaamaan paljon upeita ihmisiä. Olen tällä hetkellä kirjoittamassa omaelämäkertaa, ja siitä tulee kiinnostava. Olen ollut alalla 30 vuoden ajan, ja minulla on monta tarinaa kerrottavana.

– Kirja julkaistaan kymmenennen albumini yhteydessä. Äänitän levyä parhaillaan. Siinä on tällä hetkellä seitsemän laulua valmiina, ja toiset seitsemän tulossa. Näiden kahden projektin välillä kierrän festivaaleilla. Kaikki levyn laulut linkittyvät kirjaan.

– Kun tein kirjaa, monet muistot palasivat mieleeni, ja iltaisin kirjoitin aina kappaleen kyseisestä muistosta. Promootiovaiheessa siinä on järkeä, että voin viitata esimerkiksi haastattelutilanteissa kirjan tapahtumiin. En julkaise kirjaa ja levyä jouluna, koska siinä sesongissa tapahtuu paljon ja markkinoilla on kilpailua.

Foxin mukaan elämäkerta ja levy tulevat todennäköisimmin ulos ensi vuoden alussa. Povipommilla on syynsä kertoa tarinansa juuri tässä elämänvaiheessa, sillä hänellä on niin paljon opettavaisia kokemuksia takanaan.

– Olen hyvin yksityinen ihminen. Luen usein lehdistä tarinoita itsestäni ja mietin, että tuo on hevonpaskaa. Halusin tehdä kirjan siksi, että voisin kertoa ihmisille totuuden elämästäni. Minulla on ollut hieno elämä. Minulla on ollut ylä- ja alamäkeni, kuten kenellä tahansa ihmisellä. Kirja on yleisesti erittäin positiivinen.

– Jos olisin tällä hetkellä nuori artisti, se olisi erittäin hyödyllistä luettavaa. Kun aloitin bisneksessä mallina 16-vuotiaana, minulla ei ollut ohjekirjaa, jota lukea. Opin virheideni kautta, kun kasvoin aikuiseksi. Nyt voin kirjoittaa kirjan, josta uudet artistit voivat ottaa oppia erittäin paljon, kertoi laulajakonkari.

”Olen onnekas – rintani voivat hyvin”

Samantha Foxin yläosaton ihailijakuva on koristanut aikanaan monen nuoren teinipojan huoneen seinää. Seksisymbolin imago on kulkenut naisen mukana kaikki nämä vuodet. Kysyimme laulajattarelta, miltä halujen kohteena oleminen tuntuu.

– Se ei ole haitannut Madonnaa tai Lady Gagaa kovasti. Levy-yhtiöt rakastavat sellaista mainetta, koska meidän kaltaisiamme naisia on helppo markkinoida. Haluamme ujostelematta näyttää itsemme ja esitellä seksuaalisuuttamme. Olen edelleen upea paketti – hieno katsella ja mukava kuunnella!

– Minun seksikkyyteni tulee hauskuudesta ja ilosta. En ole liian vakava. En käytä seksiä aseena, se on lähinnä julkeaa hauskanpitoa. Nautin siitä! Eikä se tarkoita sitä, että menisin lavalle bikineissä tai uimapuvussa.

– Seksikkyys ei tule vaatteista, joihin pukeudut. Se on luonnollista, synnyt sellaiseksi. Ei sitä voi opetella, eikä kukaan voi oppia seksisymboliksi. Synnyt sellaiseksi. Olen vieläkin todella luonnollinen, kaikki minussa on sellaista.

Monet tämän hetken poptähdet ja näyttelijättäret ovat kuuluisia kauneusleikkauksistaan – varsinkin Samanthan kotimaassa Britanniassa. Kehon muokkaamisesta on tullut julkkispiireissä nykypäivää. Fox ei kuitenkaan miellä, että se olisi välttämätöntä huomion saamiseksi.

– Olen erittäin onnekas tyttö, koska treenaan viisi kertaa viikossa ja kiinnitän huomiota ruokavaliooni. Pidän huolta kunnostani ja juon kaksi litraa vettä päivässä. Valmistaudun esiintymisiin huolella ja olen todella ammattitaitoinen ihminen. En ole jäänyt kiinni hulluun rokkielämäntyyliin, kuten monet muut laulajat. Heidän uransa loppuu nopeasti.

– Ymmärsin menestyksen salaisuuden jo nuorena. Olen onnekas, kun minulla on tämä asema. En aio haaskata sitä, kuten monet 80-luvun tähdet ovat tehneet. Siksi heistä ei kuulu enää mitään. Pidän huolta itsestäni.

– Jos nuoret tytöt haluavat ottaa isommat rinnat ja se tekee heidät onnelliseksi, se on heidän valintansa. Minä olen onnekas – omat rintani voivat hyvin! Se riippuu omista valinnoista. Ei asia kuulu kenellekään muulle kuin ihmiselle itselleen, pohti laulajatar.

– Jollain tytöllä on esimerkiksi voinut olla koko elämänsä ajan ruma nenä, ja häntä on kiusattu. Hän voi saada leikkauksella uuden nenän, eikä kukaan enää pilkkaa häntä. Eikö se tee hänen elämästään parempaa? Samoin, jos tytöllä on pienet rinnat, ja hän haluaa pitää kauniita Marilyn Monroe -tyylisiä mekkoja ja katsella itseään peilistä isojen rintojen kanssa.

– Itse toivoisin, että omani olisivat pienemmät! Olin niihin tyytyväinen, kun tein mallin töitä. Nyt olen enemmän fitness-fanaatikko ja pidän urheilullisesta ja kurvikkaasta kehosta. Juoksen ja tanssin paljon. Kun laihdut ja kiinteydyt, kaikki pienenee jonkin verran. Olen tyytyväinen kehooni. Minun täytyy olla todella hyvässä kunnossa, jotta voin vetää puolentoista tunnin esityksen. Se on kahdeksantoista laulua ilman taukoja.

Poptähti avautui Staralle myös keikkaraideristaan. Toisin kuin monella muulla tähdellä, Samanthan takahuoneesta ei löydy pullokaupalla vahvoja alkoholijuomia. Hyvää keikkaa konkari juhlistaa lasillisella kuplivaa.

– En yleensä syö ennen keikkaa. Olen yleensä hotellilla paria tuntia ennen esitystä. Vuosia sitten söin hedelmiä ja salaatteja ennen lavalle menoa. Olen energinen henkilö. En vain seiso lavalla paikallaan, vaan tanssin ja juoksentelen ympäriinsä. Sen takia on parempi jättää syöminen väliin.

– Otamme yleensä pullon shampanjaa keikan jälkeen ja nautimme lasillisen. Avamme pullon, jos vedimme hyvän keikan. Jos esitys ei ollut parhaimmasta päästä, säästämme sen myöhempää varten. Bändi haluaa esimerkiksi Suomessa juoda paikallista olutta. Syön usein tuoretta kalaa ja vihanneksia Pohjoismaissa niiden tuoreuden takia.

”Ruotsissa kävin lähellä kuolemaa”

Samantha Foxin elämässä on tapahtunut kultaisen 80-luvun jälkeen monia yllättäviäkin asioita. Ensimmäiset lesbohuhut kantautuivat suuren yleisön korviin vuonna 1999, kun nainen tuomaroi seksuaalivähemmistöjen kauneuskilpailua.

Lopullisesti tähti tuli ulos kaapista vuonna 2003, kun hän myönsi rakastuneensa manageriinsa Myra Strattoniin. Laulajan avioliittosuunnitelmista on liikkunut julkisuudessa huhuja, mutta niitä ei ole vahvistettu. Samanthan mukaan moni asia selviää tulevassa elämäkerrassa.

Kasaritähti on käynyt elämässään kolmesti lähellä kuolemaa. Hän avautui tilanteista haastattelussa, ja paljasti myös shokeeraavien kokemusten jättämät tuntemukset.

– Ruotsissa kävin lähellä kuolemaa, kun matkustimme talvella autolla ja tiellä oli mustaa jäätä. Auto osui kallioon ja lensimme ilmaan. Se pyöri ympäri neljä kertaa. Laskeuduimme maahan keskellä ei mitään. Kahden metrin päässä oli vuori ja 60 metrin pudotus. Olimme todella onnekkaita, kertasi nainen.

– Norjassa menimme kaksi vuotta sitten eräille festivaaleille helikopterilla. Emme voineet nähdä sumun takia kunnolla eteemme. Jouduimme seuraamaan merellä venettä, jotta pääsisimme perille. Meidän piti tehdä hätälasku pellolle. Se oli erittäin pelottavaa.

– Thaimaassa minua puri pari vuotta sitten vesikauhuinen kissa. Se tapahtui illalla. En sen jälkeen nukkunut yöllä, koska googlasin koko yön vesikauhua, ja mitä minun pitäisi tehdä. Minun piti heti aamulla mennä sairaalaan. Se ei ollut helppoa Thaimaassa.

– Minun piti saada rokote 24 tunnin sisään, että en olisi saanut tautia. Rokotteen jälkivaikutukset olivat kivuliaita. Olen ollut erittäin onnekas elämässäni, eikä selvästikään ollut vielä aikani mennä rajan taakse. Kaikki nämä kokemukset tekevät ihmisestä vahvemman.

Samanthan koetukset eivät loppuneet siihen. Vuonna 2009 vaalea popkonkari osallistui Britannian I’m A Celebrity, Get Me Out Of Here -realityohjelmaan, jossa hän pääsi myös kokemaan erittäin lähietäisyydeltä kontaktia erään eläinlajin kanssa.

– Rakastan sitä ohjelmaa. Ensimmäisenä päivänä, kun menin viidakkoon, meillä oli kilpailu, jossa piti vetää pitkää tikkua. Vedin lyhyen tikun. Saimme olla koko yön eräällä pienellä saarella. Meidän hypätä veneestä haiden kansoittamaan veteen ja uida rantaan. Seuraavana päivänä yritimme voittaa ruokaa leirille.

– Minun piti pitää elävää hämähäkkiä suussani 30 sekunnin ajan. En voi uskoa, että tein sen. Se oli niin iso ja se kutitti suussani. Mietin koko ajan, että entä jos se on raskaana ja siltä tulee vauvoja, ja nielaisen munat suuhuni. Nautin ohjelman tekemisestä, olen sen verran yllytyshullu.

– Kokemus näytti minulle, kuinka onnekas olen elämässä ja miten hienoja asioita minulla on. Elin ohjelman teon aikana 16 päivää riisillä ja pavuilla. Ei ollut suihkuja, televisioita tai musiikkia. Piti pestä itse vaatteensa ilman pesuaineita. Ihmiset luulevat, että se on helppoa, mutta kyse on todellisesta selviytymisestä.

– Nukut ulkosalla. Käärmeitä ja hämähäkkejä on joka paikassa. Heräät aamulla, ja rotta on nakertanut hattuusi reikiä. Pitää olla rohkea henkilö, että uskaltaa lähteä viidakkoon. Voitat kaikki pelkosi.

– Minun pahin pelkoni oli hämähäkit, mutta voitin sen ensimmäiseksi. Niin monet ihmiset katsoivat minua televisiosta. Luulen, että se auttoi asiassa. Minun oli pakko tehdä se heidän ja joukkueeni takia, kertoi Samantha Fox Staralle haastattelun päätteeksi.

Anna Poikkimäki