Näin säästät matkalla: Kymmenen vinkkiä edulliseen reissaamiseen

Matkailu · Terhi Piiroinen

Matkusteleminen on antoisaa, avartavaa ja nautinnollista puuhaa, joka yleensä myös koukuttaa helposti. Matkustelua harrastavat tietävät, ettei maailmalla reissaaminen aina vaadi paksua lompakkoa. Oikeanlaisilla keinoilla voi matkaa suunnitellessa säästää satoja euroja.

Huffington Post listasi kymmenen parhainta vinkkiä, joiden avulla saa matkabudjetin nyörit lyhyemmiksi. Budjettimatkailu on nykyään helpompaa kuin koskaan aiemmin. Ensimmäiseksi reissulle haluavan kannattaa avata oma matkakassaa varten tarkoitettu tili. Kun käyttötililtä siirtää matkatilille rahaa vaikkapa kerran kuukaudessa, syntyy pienistä summista huomaamatta iso potti.

Kannattaa myös kiinnittää huomiota matkustusaikaan ja siihen, koska matkan varaa. Esimerkiksi lentoliput kannattaa varata viikonloppuisin ja siten, että lähtö ja paluu eivät osu viikon alkuun tai sunnuntaille. Kayakin teettämän tutkimuksen mukaan lentoliput olivat halvimmillaan kolme viikkoa ennen suunniteltua reissua, joten tarjoushaukkojen kannattaa sinnikkäästi odottaa hintojen laskua. Matkustellessa kannattaa myös välttää sesonkiaikoja, kuten yleisiä lomia ja juhlapyhiä.

Vaikka lomalle matkustaisikin halpalentoyhtiötä käyttäen, ei se välttämättä tarkoita, että loppulasku olisi tavallista pienempi. Halpalentoyhtiöt nimittäin käyttävät usein reilusti kaupungin ulkopuolella sijaitsevia lentokenttiä, joilta keskustaan kulkeminen saattaa maksaa maltaita.

Ruoanlaittomahdollisuus pienentää myös loppulaskua huomattavasti. Mikäli hotellihuoneessa tai majapaikassa on keittiö ja mahdollisuus tehdä siellä itse ruokaa, voi viikossa säästää matkaseurueen koosta riippuen hyvinkin paljon. Ravintoloissa käyminen kuuluu matkusteluun, mutta mikäli edes osan aterioista tekee itse, ei kaikki raha uppoa kalliisiin annoksiin. Ennen tätä vaihtoehtoa kannattaa kuitenkin varmistaa, että majoitusliikkeen lähellä on tasokas ruokakauppa.

Budjetin laatiminen ei ole pelkästään tiukkapipoisten matkustajien puuhaa. Vaikka lomalla ei saa stressata rahasta, kannattaa päiväbudjetti laatia ainakin suuntaa antavasti. Yksi vinkki on myös se, että menoerät ajattelee hieman yläkanttiin, ettei liian laiha budjetti kostaudu. Kannattaa myös hyödyntää eri alennus- ja diilisivustojen tarjouksia. Älypuhelimiin on lisäksi tarjolla erilaisia matkabudjettisovelluksia.

Mikäli matkakohteessa on eri valuutta, kannattaa laskea, tuleeko halvemmaksi vaihtaa rahat kotimaassa vai kohteessa, ja se, kuinka paljon pankkiautomaatin käyttäminen maksaa paikan päällä. Liian hyvät tarjoukset ovat usein myös liian hyviä ollakseen totta. Ennen edullista hotellipakettia kannattaa tutustua muiden kävijöiden kokemuksiin, jotta paikan päällä ei tulisi likaista yllätystä. Kannattaa muutenkin kuunnella kokeneempien matkustajien ohjeita, sillä he ovat yleensä oppineet kaiken kantapään kautta yrityksen ja erehdyksen avulla. Esimerkiksi matkablogit tarjoavat loistavia neuvoja noviiseille.