Etkö pääse aamuisin sängystä ylös? Kokeile näitä vinkkejä

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Aurinko nousee Suomessa tähän vuodenaikaan noin kahdeksan maissa. Päivien lyhentyessä ja aamujen pimentyessä saattaa moni kohdata ongelmaksi sängystä nousemisen. Vaikka unta olisi kertynyt monta tuntia, saattaa kaamos saada ihmisen tuntemaan itsensä vielä aamullakin rättiväsyneeksi.

Femail Firstin asiantuntijat ovat listanneet keinoja, joiden avulla pimeät aamut olisivat helpommin starttaavia. Yksi keino on jättää verhot yöksi auki. Mikäli ikkunan ulkopuolella ei loista katuvaloja tai välkkyviä mainostauluja, voi aamunkajo loistaa ikkunasta myös hämärinä aamun tunteina saaden aikaiseksi virkeämmän heräämisen.

Makuuhuoneen lämpötilaa on syytä pitää viileänä, noin 16-18 asteessa. Koska unenlaadulla ja -määrällä on huomattava vaikutus ihmisen terveyteen ja hyvinvointiin, kannattaa myös sänkyyn investoida pitkällä tähtäimellä. Oikeanlaiseen sänkyyn kuuluu tukeva patja, hengittävä peitto ja puhtaat petivaatteet.

Myös herätyskellolla on merkitystä. Parhaiten herättävät valolla varustetut kellot, jotka saavat ihmisessä aikaan auringonnousun tunteen. Myös aamuja edeltävillä illoilla on merkitystä, ja ihmisen kannattaa suunnata sänkyyn aina samaan kellonaikaan pitääkseen rytmin säännöllisenä. Lisäksi viikonloppuaamuisin olisi suotavaa nousta ja mennä nukkumaan hieman aikaisemmin, jotta arkiviikon aamut eivät äityisi liian hankaliksi.

Liikunta auttaa unenlaatuun, mutta sitäkään ei saa ajoittaa liian lähelle sänkyyn menemistä. Kuntoilua voi myös harrastaa puolisen tuntia heräämisen jälkeen, joka auttaa piristymisessä ja saavuttaa oikeanlaista energialatausta päivään. Entäpä kaikkien suomalaisten lempijuoma, eli kahvi? Pimeän aikana kannattaa kiinnittää huomiota kofeiinin määrään, sillä elimistö saattaa jäädä siihen koukkuun ja liiallinen käyttö saa vain lisäjanoa aikaan.