Tempaus käänteisenä: Banksyn väärennökset myivät kuin häkä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Maailmaan tunnetuimpiin katutaiteilijoihin lukeutuva Banksy vierailee parhaillaan New Yorkissa. Kaupungin asukkailla olisi taannoin ollut mahdollisuus ostaa nimimerkin takana piilottelevan taiteilijan signeeraamia töitä pilkkahintaan. Harva kuitenkaan tajusi teosten olevan Banksyn aitoja arvoteoksia.

Nyt newyorkilainen taiteilija Dave Cicirelli on toistanut tunnetun graffititaiteilijan tempauksen käänteisenä. Mies möi New Yorkin kadulla kopioita Banksyn teoksista 60 dollarin kappalehintaan, ja onnistui myymään teoksia jopa 40 kappaletta, eli koko varastonsa loppuun. Oikean Banksyn teoksia osti taannoin vain kolme asiakasta.

Kuva: YouTube
Kuva: YouTube

Banksy ilmoitti taannoisen tempauksensa jälkeen, ettei aio toistaa sitä uudelleen New Yorkin vierailunsa aikana. Lisäksi Dave Cicirelli jopa mainosti kojullaan myytävien töiden olevan väärennöksiä. Tästä huolimatta ihmiset ostivat töitä, ilmeisesti toivoen niiden olevan kuitenkin aitoja.

Banksya voidaan pitää ehkäpä maailman tunnetuimpana katutaitelijana, jonka provosoivat graffitit, installaatiot ja maalaukset herättävät laajalti keskustelua ja niittävät suurta ihailua. Vieläpä mielenkiintoisemmaksi hänet tekee se, että vain harva tietää kuka Banksy-nimimerkin takana piilee. Koska graffittien ja luvattoman katutaiteen ikuistaminen on rikos Banksyn kotimaassa Englannissa, on hänet etsintäkuulutettu.