Painajaismainen tulipallo levisi asuinalueella

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Olemme usein kertoneet omituisista tai vaarallisista luonnonilmiöistä, jotka ovat tallentuneet historiaan amatöörien kuvaamina videoina. Nyt saamme nähdä sangen erikoisen ilmiön, jossa on kuvattu sähkölinjoja pitkin kulkeva tulipallo.

Kyseinen video on taltioitu Montrealissa ja se näyttää hyvin, kuinka äänekäs tulipallo etenee sähkölinjaa pitkin. Vaikka videolla ei kerrota, miten kyseinen tulipallo on syntynyt, voisi sen olettaa olevan esimerkiksi sähkölinjoihin iskeneen salaman muodostama. Kyseistä ilmiötä ei kuitenkaan tule sekoittaa pallosalamaan, sillä se tarkoittaa hieman eri asiaa kuin mitä videolla nähdään.

Ilmatieteen laitoksen mukaan salamavirta saattaa kulkeutua sähkö- tai puhelinjohdoissa hyvinkin pitkän matkan. Tämä ylijännite saattaa hajottaa sähkölaitteita tai pahimmassa tapauksessa sytyttää tulipalon. Pallosalama sen sijaan on yleensä vapaasti ilmassa sekuntien ajan leijuva salama.