”Avioliitto ei ole minua varten”

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Moni pyörittelee päässään avioliiton mahdollisuutta, siihen liittyviä toiveita ja odotuksia sekä myös epäilyksiä. Toiseen ihmiseen sitoutuminen on elämän mittainen valinta, jonka seuraukset kantavat pitkälle.

Oltuaan puolitoista vuotta naimisissa Kim-vaimonsa kanssa bloggari Seth Adam Smith sai oivalluksen. Mies tajusi, ettei avioliitto ollut häntä varten. Blogitekstissään mies ottaa kantaa tämän päivän kaupankäyntikulttuuriin, jossa ihminen pohtii yhtä kysymystä: Mikä tekee hänet itsensä onnelliseksi.

Seth oli itsekin miettinyt aiemmin samaa, kunnes oli huomannut, ettei asian pohtiminen tehnyt häntä tyytyväiseksi. Epäilykset ja pelot kalvoivat yhä. Ennen häitään mies kävi isänsä kanssa kohtalokkaan keskustelun, jossa vanhempi mies antoi opastusta. Isä sanoi suoraan pojalleen tämän olevan todella itsekäs. Hän kertoi, ettei avioliitossa ole kyse miehestä itsestään, vaan henkilöstä, jota hän rakastaa.

Avioliitossa on olennaista pyrkiä tekemään rakkauden kohde onnelliseksi, ajatella häntä hyvällä ja tehdä valintoja sen mukaan. Liittoon tulevat mukaan myös perheet ja tulevat lapset – sormuksia vaihdetaan heidänkin takiaan. Juttuhetkellä Seth tiesi tekevänsä oikean valinnan naimalla lapsuudenystävänsä Kimin.

Nainen oli nimittäin se kaunotar, jonka hän tahtoi tehdä onnelliseksi, jonka hymyn hän halusi nähdä aamulla ensimmäiseksi herätessään ja jonka kanssa hän halusi jakaa kaiken hyvän elämässään. Smithin mukaan suurin opetus parisuhteissa onkin itsekkyydestä pois opettelemisesta.

Hänen mukaansa mikään todellinen suhde ei voi rakentua sen varaan, että ihminen miettii vain itseään. Itsekkyys vaatii asioita itselleen, kun taas rakkaus kysyy, mitä voin antaa. Smith tunnusti joutuneensa nöyrtymään liitonkin aikana kysymyksen äärelle ja tulleensa kosketetuksi siitä rakkauden määrästä, jota vaimo hänelle antoi päivästä toiseen.