Ei vain teiniharrastus: Rikollisjengiläiset jakavat selfie-kuviaan netissä

Ohhoh! · Tim Isokivi

Omakuvat, eli selfiet, ja niiden jakaminen sosiaalisissa medioissa on erittäin suosittu harrastus erityisesti nuorten keskuudessa. Selfie-termi lisättiin taannoin Oxfordin arvostettuun englannin kielen sanakirjaan ja valittiin lopulta vuoden 2013 sanaksi.

Kuva: Facebook
Kuva: Facebook

Itsensä esitteleminen internetissä ei ole kuitenkaan pelkästään nuorten keskuudessa suosittu ilmiö. VICE-lehden mukaan myös lukuisat meksikon pahamaineisten huumekartellien jäsenet ovat kunnostautuneet omakuvien ottamisessa ja niiden jakamisessa sosiaalisessa mediassa, kuten Facebookissa. Kuvissaan kartellien jäsenet poseeraavat aseiden, autojen, rahan ja muiden maallisten rikkauksien äärellä. Tässä eräs esimerkki.

VICE-lehden mukaan Meksikon huumekartellit ovat viime aikoina alkaneet toden teolla valjastaa käyttöönsä internetin tarjoamaa voimaa. Rikolliset käyttävät internetiä muun muassa PR-kampanjoiden luomiseen, joilla heidän toimistaan pyritään antamaan positiivissävyttneinen kuva. Toisaalta kartellien jäsenet myös metsästävät kohteitaan seuraamalla näiden liikkeitä sosiaalisessa mediassa.