Haastattelussa Kim Cesarion

Haastattelut · Anna Poikkimäki

Tyylikäs. Seksikäs. Itsetietoinen. Näillä sanoilla on luonteva kuvailla 23-vuotiasta Kim Cesarionia, josta leivotaan naapurimaassa Ruotsissa parhaillaan r&b-taivaan uutta kiintotähteä. Alku on ollut erittäin lupaava, sillä esikoissingle Undressed herätti kiinnostusta myös kansainvälisesti.

Maaliskuussa julkaistu kappale soi viime keväänä radioissa tiuhaan tahtiin Pohjoismaissa ja sai huomiota Britanniaa ja Yhdysvaltoja myöten. YouTube-palvelussa musiikkivideolla on yli neljä miljoonaa katselukertaa. Ei huono startti uralle. Staran haastattelussa Tukholmassa asuva artisti pääsi puhumaan musiikista, elämästään ja suurimmista inspiraatioistaan. Ja tietenkin Undressed-hittisinglestä, jossa aihe pyörii sopivasti seksin ympärillä.

– Aluksi kappaleen piti mennä eri suuntaan, mutta kun kuuntelimme luomaamme musiikkia, siinä olikin seksikkäämpi viba. Tein ehdotuksia ja muu tiimi rakasti niitä, jolloin aloimme kirjoittamaan Undressed-kappaletta, Kim Cesarion kertoi Staralle.

– Miksi kappaleesta tuli niin suosittu? Vau… En tiedä. Ehkä siksi, että se on niin hyvä biisi. En tiedä, onko sellaiselle olemassa edes hyvää selitystä, miksi kappale menestyy. Jos se on hyvää musiikkia, niin ihmiset pitävät siitä.

Kimin ensi keväänä julkaistava debyyttialbumi on periaatteessa valmis, mutta vielä r&b-hurmuri ei ole valmis kertomaan sen virallista nimeä tai julkaisupäivää. Yksityiskohtia viilataan vielä, minkä takia kappalelista on auki.

– Se on tehty. On vain kysymys siitä, mitä kappaleita julkaistaan levyllä. Pohdimme tiettyjen kappaleiden välillä, otammeko ne mukaan vai jätämmekö ne pois albumilta. En ole kertonut levyn nimeä vielä medialle. Olen pitänyt asian salassa kaikilta.

kimcesarion2013

”Tytöt ja seksi ovat mielessäni”

Undressed ja toinen single Brains Out ovat seksikkäitä kappaleita, joissa lauletaan tytön viettelemisestä. Jälkimmäisessä pelimies kertoo naisesta, joka saa hänen maailmansa muuttumaan. Kumpi kappaleista kertoo enemmän esittäjästään?

– Brains Out -kappaleessa ei ole niin paljon kyse seksistä. Kuuntelijalle ehkä. Mutta jos todella mietit mitä sanon, niin laulan siitä, miten käyn keskusteluja erilaisten tyttöjen kanssa ja yksi tyttö saa minut miettimään kahdesti. Puhun rakkaudesta, ja voihan se tarkoittaa seksiä, mutta toisaalta se voi olla pelkästään sitä, mitä sanon. Rakkautta.

– Se voi merkitä hyvää keskustelua ja sitä, että pitää huolta toisesta ihmisestä. Kappaleen voi tulkita monin tavoin. Molemmat laulut ovat osa minua. Brains Out -kappaleen kirjoitin, kun olin juuri tavannut jonkun, joka sai minut ajattelemaan niin. Siinä elämäni ajanjaksossa ajattelin niitä asioita.

– Undressed syntyi vähän sitä ennen. Olin tuolloin erilaisessa elämäntilanteessa. Tällä hetkellä olen 23-vuotias sinkkumies, joten tytöt ja seksi ovat mielessäni. Kirjoitan aina siitä, mikä on minulle ajankohtaista. Kun vanhenen, saatan kirjoittaa perheestä ja avioliitosta.

Cesarion kirjoittaa itse kappaleensa yhdessä tiiminsä kanssa. Hän kutsuu ryhmäänsä nimellä Magic Four, eli taikanelikko.

– Luomme kaiken musiikin yhdessä. Se ei kuulostaisi samalta, jos tekisin kaiken yksin tai joku muu heistä hoitaisi kaiken. Tuomme erilaisia aineksia pöytään, ja siksi lopputulos kuulostaa tältä. Olemme taikanelikko – minä, Arnthor Birgisson, Gary Clark ja Lukasz Duchnowski.

– Siinä on kirjoitustiimini. Minä ja Arnthor olemme työskennelleet yhdessä jo neljän vuoden ajan ja kokeilleet erilaisia juttuja ja äänimaailmoja. Aloimme työskennellä Gary Clarkin kanssa, kun taas Lukasz on vanha ystäväni ja toin hänet mukaan kuvioon. Teimme Undressed-kappaleen ja erään toisen laulun, ja tuli viba siitä, että musiikki kuulosti todella hyvältä.

– Mitä enemmän teimme töitä yhdessä, tajusimme tiimin tärkeyden projektille. En työskentele monien ihmisten kanssa, pidän pienistä ympyröistä. Minulla on albumilla yksi kappale, joka on tehty englantilaisen lauluntekijä Wayne Hectorin kanssa. Niin ikään Talay Riley ja Ne-Yo ovat olleet mukana tekemässä paria kappaletta.

”En katso naisissa pelkkää ulkonäköä”

Eksoottinen olemus on eräs Kim Cesarionin valteista. Vetoavuus tulee guadeloupelaisista ja kreikkalaisista sukujuurista. Ruotsissa kasvanut tähtilupaus on musikaalisen perheen vesa. Laulajalle skandinaavisista piirteistä poikkeaminen on vain toivottu lisämauste. Hän on kuin nuorempi ja aistillisempi versio John Legendistä. Eniten miestä on kuitenkin verrattu funk-artisti Princeen. Sekin on helppo ymmärtää – tarvitsee vain kuulla hänen laulavan.

Cesarionin sielukkaat silmät, uskomattomiin falsetteihin nouseva ääni ja samettinen tulkintakyky tekevät miehestä artistin, joka on vaikea jättää huomiotta. Miehen oma musiikkityyli on saanut vaikutteita monelta suunnalta.

– Olen kuunnellut eri tyylistä musiikkia varttuessani. En voi sanoa, että olisin kuunnellut tietynlaista musiikkia tätä levyä tehdessäni. Se kuulostaa tältä, koska olen kuunnellut Princen, Stevie Wonderin ja D’Angelon kaltaisia artisteja elämäni aikana.

– On mielestäni erittäin tärkeää luoda oma tyylinsä ja tehdä itsensä näköistä musiikkia, eikä kopioida muita ihmisiä. Sen voisi tehdä helposti siten, että kuuntelisi tietynlaista musiikkia ja yrittäisi tehdä saman mitä muut ovat tehneet. Minulla on ollut paljon vaikutteita, joita olen kuunnellut seitsemänvuotiaasta asti.

Suurimmaksi vaikutteeksi Cesarion nimeää r&b-laulaja D’Angelon, jonka hän pääsi tapaamaan henkilökohtaisesti jo hyvin nuorella iällä.

– Tapasin hänet Tukholmassa Voodoo-show’n aikana, kun olin 11-vuotias. Vain lyhyesti. Olin ihan lapsi, ja lapselle suurimman idolin tapaaminen oli aivan mahtavaa ja inspiroivaa.

Saadaanko tulevalla albumilla kuulla nimekkäitä vierailijoita?

– Tällä hetkellä ei ole monia fiittaajia, mutta mitä tahansa saattaa tapahtua. On paljon ihmisiä, joiden kanssa olisi kiva tehdä yhteistyötä. D’Angelo ja Prince olisivat unelmien täyttymys. Olisi todella inspiroivaa ja upeaa työskennellä heidän kanssaan. Sitten on artisteja, kuten Kenrick Lamar, Drake, Kanye West, Jay-Z… Pitää katsoa, mitä tapahtuu.

Kimistä huokuu ikäiselleen harvinaista kypsyyttä ja karismaa. Hänen mielipiteensä ovat varmoja ja perusteltuja. Myös, kun puhutaan unelmien naisesta.

– Haluan jonkun, joka ei ole riippuvainen minusta. Nainen, jolla on oma elämänsä. Joka ei vaan istu kotona ja odota, että tulen sinne. Hänellä pitää olla elämässään omat kuviot ja päämääriä, toteaa Kim, ja nauraa, kun häneltä kysytään kiinnostavimmasta julkkiskaunottaresta.

– Puhutko nyt naisen ulkonäöstä vai luonteesta? En tiedä… Kim Kardashianilla on ehdottomasti vartalo, mutta vaikea sanoa olisiko hän nainen minua varten. Olen kysynyt itseltäni samaa kysymystä ja minulta on kysytty sitä paljon.

– Monet julkkisnaiset ovat kauniita, mutta en katso naisissa pelkkää ulkonäköä. Se ei ole minun juttuni. Ulkonäkö on vain yksi asia, ja jos nainen olisi tyhmä tai yksinkertainen, en kestäisi olla hänen seurassaan viittä minuuttia.

Olisi helppo vetää Cesarionin musikaalisesta perhetaustasta suuntaviiva uravalintaan. Mutta ei kaikista musiikkiperheen lapsista tule muusikkoja. Kaikki riippuu miehen mukaan omista valinnoista, vaikka tämä herra näyttääkin syntyneen mikrofoni kädessään.

– Isäni on ollut musiikissa mukana koko elämänsä, joten olen kasvanut aihealueen lähellä. Olen viettänyt lapsena paljon aikaa studiossa isäni kanssa. Vanhempani eivät kuitenkaan koskaan sanoneet minulle, mitä minun tulisi tehdä.

– Päätin nelivuotiaana ryhtyä soittamaan viulua. Se tapahtui, ja yksi asia johti toiseen. Menin eteenpäin musiikin tiellä. Aloittaessani lukion minulla oli kolme vaihtoehtoa – musiikki, urheilu tai kokkiopinnot. Valitsin musiikin.

”En voi olla kaikkien kanssa yhteydessä”

Kim on joskus todennut haastattelussaan, että ei ole aina tuntenut oloaan kovin ruotsalaiseksi etnisten sukujuurtensa takia. Myöhemmällä iällä asia on kuitenkin muuttunut.

– Joskus on ollut vaikeaa, koska ihmisillä on rasistisia ajatuksia. Se on erilaista. Ruotsissa on kuitenkin enemmän etnisyyksiä kuin esimerkiksi Suomessa. Siellä on ehkä pari mustaa ihmistä, tiedätkö. Meillä erilaisia kansallisuuksia on enemmän, joten suhtautuminen asiaankin on avoimempi.

Tiedustellessa artistin elämän tärkeintä musiikkihetkeä puhe kääntyy takaisin nykyhetkeen.

– Tämä vuosi on ollut minulle erittäin tärkeä musiikillisesti, koska olin ensimmäisellä kiertueellani. Minun piti pitää tunnin mittainen show ja esittää koko albumini. En ole koskaan tehnyt sitä aikaisemmin. Se on helpottava hetki. Olen tehnyt niin paljon töitä päästäkseni päämäärään. Sitten vihdoin olen siellä. Ensimmäisellä kiertueellani.

Kim Cesarion on noussut myös kotimaansa puhutuksi tyylitaituriksi, minkä ansiosta Cafe-lehti valitsi hänet vuoden 2013 parhaiten pukeutuvaksi mieheksi. Kuinka tärkeää tyyli on r&b-tähdelle?

– Pidän tyylistä, vaatteista ja siitä, että voi pukeutua hienosti. Se on tärkeää minulle. Ilmaisen sillä tavoin itseäni.

Karismaattiselle laulajalle on siunaantunut faneja eri puolilta maailmaa. Hän on keikkaillut Pohjoismaiden lisäksi esimerkiksi Britanniassa. Kim kertoo olevansa fanien kanssa yhteydessä säännöllisesti esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

– Yritän jutella niin monen kanssa kuin mahdollista. Se on vaikeaa, en voi olla kaikkien kanssa yhteydessä. Teen parhaani ollakseni yhteydessä heihin ja vastatakseni kysymyksiin. On tärkeä nähdä faneja ja varmistaa, että he näkevät minut myös livenä keikalla.

– Siitähän musiikissa on lopulta kyse – että nauttii live-esiintymisestä. Alussa kappaleet täytyy esittää perinteisemmällä tavalla, mutta kun julkaisen albumin, voin laulaa kappaleita persoonallisemmin. En muuta tietenkään kaikkia kappaleita, mutta joitain, jotta homma pysyy kiinnostavana.

Kim Cesarion nähtiin aiemmin tänä vuonna Suomessa Helsinki Fashion Weekend -muotitapahtumassa ja hän on lisäksi esiintynyt myös Bettina-keskusteluohjelmassa. R&b-laulaja kertoo haastattelun lopuksi terveiset suomalaisille faneilleen.

– Kiitos kaikesta, olette olleet alusta asti hyvänä tukena urallani! Toivon, että pidätte musiikistani. Teidän pitää pyytää minut sinne, niin tulen taas uudestaan keikkailemaan, lupailee Kim Cesarion Staralle.

Anna Poikkimäki