Älä tee tätä virhettä profiilikuvassasi – 75 % naisista jo syyllistynyt

Digi Lifestyle · Terhi Piiroinen

Kerroimme taannoin Doven tutkimuksesta, jonka mukaan jopa 75 prosenttia naisista kokee olevansa valokuvissa epähoukuttelevan, ruman tai liian lihavan näköinen. Jopa 40 prosenttia naisista on tämän johdosta muokannut kuviaan ennen niiden julkaisemista esimerkiksi Facebookissa.

Nyt Dove on julkaissut verkossa videon valokuvausprojektista, jonka ideana on osoittaa naisille, että heidän ulkonäkönsä ei ole tosiasiassa niin kamala kuin he itse liian usein luulevat. Projektissa otettiin toisenlaisia selfie-kuvia, joissa korostettiin tyttöjen ja heidän äitiensä ulkonäöllisiä piirteitä, joista he eivät itse pitäneet. Sen jälkeen kuvat ripustettiin galleriaan ja ihmiset saivat arvostella otoksia.

Kuvien saama palaute yllätti tytöt ja äidit. Ihmiset kehuivat eniten naisten ulkonäössä juuri niitä piirteitä, joita naiset itse inhosivat. Projektin valokuvaaja Michael Crookin tavoitteena oli osoittaa, että tytöt näyttävät valokuvissa kauniilta oman itsensä näköisenä. Sillä juuri ne piirteet, jotka olivat erilaisia, tekivät heistä uniikkeja – kauniimpia kuin muut. Ihminen on kauneimmillaan, kun hän on tyytyväinen itseensä, ja tämän myös projektiin osallistuneet ymmärsivät.

Viime kesänä julkaistun tutkimuksen mukaan naiset vertaavat itseään esimerkiksi julkkiskaunottariin, ja tämä saa heidät muokkaamaan kuviaan edustavammiksi. Jopa 77 prosenttia tutkimukseen osallistuneista kertoo kuvien julkaisemisen verkossa aiheuttavan enemmän ahdistusta kuin julkinen puhuminen, ensitreffeille meneminen ja työhaastattelussa oleminen. Kolme neljäsosaa naisista myönsi tuhonneensa omakuviaan.

500 naista kattanut tutkimus sai selville, että naisten ulkonäostään murehtiminen estää heitä taltioimasta ikimuistoisia hetkiä, kuten rantalomia tai lasten syntymiä. 55 prosenttia vastanneista myöntää olevansa nyt arempi kameroiden läheisyydessä kuin kymmenen vuotta sitten. Yksi kolmesta kertoo estäneensä kuvien ottamisen tärkeissä tapahtumissa tai tuhonneensa otokset jälkeenpäin.