Kohuväite: Raskausajan tupakointi vaikuttaa lapsen seksuaaliseen suuntautumiseen

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Suomessa homoseksuaalisuus oli tuomittava rikos vuoteen 1971 saakka, kunnes ymmärrettiin, että suuntautuminen ei ole valinnanvaraista. Nyt Amsterdamin yliopiston tutkija professori Dick Swaab väittää, että homoseksuaalisuus määräytyy äidin raskausajan valintojen mukaan.

Hermoston toimintaa ja toiminnan perusteena olevia mekanismeja tutkiva neurobiologi Dick Swaab on julkaissut teoksen, jonka mukaan syntymättömän lapsen seksuaalinen suuntautuminen määräytyy odottavan äidin valintojen ja elämäntavan mukaan. 69-vuotias tiedemies väittää, että raskaana olevien äitien tupakointi tekee tyttölapsista lesboja, koska elimistöön kerääntyy synteettisiä hormoneja.

Swaab todistelee kohuväitettään sillä, että alkoholi ja lääkkeet vaikuttavat sikiön tulevaan älykkyysosamäärään. Hänen mukaansa kaikki pienetkin kemialliset muutokset vaikuttavat lapsen aivojen kehitykseen.

– Myös raskausajan stressistä kärsivät äidit synnyttävät todennäköisemmin homoseksuaaleja lapsia, koska heidän elimistönsä tuottaa enemmän kortisolia, joka taas vaikuttaa sikiön sukupuolihormoneihin. Pojan homouden todennäköisyys kasvaa entisestään, jos hänellä on isompia veljiä, hän kirjottaa We Are Our Brains -teoksessaan.

Asiasta uutisoineen Mirror-lehden mukaan Swaab myönsi teoksessaan, että hänen väittämiään ei ole koskaan tutkittu todeksi. Homoseksuaalisuutta on pidetty monissa uskonnoissa syntinä ja joissakin maissa siihen suhtaudutaan edelleenkin kuin sairautena. Homoseksuaalisuutta on havaittu myös 1.500 eläinlajilla.