Tutkijat: Koirat rakastavat omistajia enemmän kuin herkkuja

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Nykyteknologia ja uudenlaiset tutkimusmenetelmät mahdollistavat myös kattavamman tiedonsaannin eläimistä. Ihmiset ovat luonnollisesti kiinnostuneet erityisesti lemmikkieläimistä ja etenkin koirien käyttäytymistä ja viestintää on pyritty tutkimaan viime vuosina aktiivisesti.

Nyt on julkaistu Atlantassa sijaistevan Emoryn yliopiston suorittama tutkimus, jonka mukaan koirilla ja ihmisillä on aivoissa samanlainen rakkauskeskus, jossa syntyy positiivisia tuntemuksia. Tutkimusryhmä koulutti 12 koiraa aivokuvien tutkimusta varten, jotta eläinten käyttäytymistä ja tunteita voisi tutkia paremmin.

Aivotutkija Gregory Berns kertoi Zee News -julkaisulle, että koirilta testattin miten ne reagoivat, jos niille annettiin herkkupaloja robotin tai vieraan ihmisen toimesta verrattuna omistajan antamaan makupalaan. Monet uskoivat, että koirat reagoivat vain herkkuun, eikä siihen, kuka sen niille antaa.

Tutkimus kuitenkin todisti, että koirien hyvän olon keskuksessa tapahtui muutoksia etenkin silloin, kun oma omistaja antoi makupalan. Toisin sanoen koirat rakastavat omistajiaan herkkuja enemmän. Tutkimustulokset julkaistiin How Dogs Love Us: A Neuroscientist and His Adopted Dog Decode the Canine Brain -teoksessa.