Seurusteletko narsistin kanssa? Vältä tuhoisa suhde tuntomerkkien avulla

Viihdeuutiset · Anna Poikkimäki

Narsismista on tullut muotisana, jota mielellään tungetaan mukaan keskusteluun kuin keskusteluun. Henkilö saa helposti narsistin viitan harteilleen, jos hän sattuu olemaan hieman normaalia enemmän täynnä itseään. Milloin olemme todella tekemisissä persoonallisuushäiriöisen ihmisen kanssa?

News-sivuston mukaan narsisti on helposti pidettävä ihminen ainakin ensisilmäyksellä. Yleensä tällainen ihminen osaa tehdä hyvän ensivaikutelman ja pärjää usein esimerkiksi työhaastatteluissa. On silti virheliike odottaa, että kaikki narsistit olisivat supliikkeja puhekoneita. Jotkut heistä ovat nimittäin ujoja ja hiljaisia.

Kyseinen henkilö on stereotyyppi nurkassa istuvasta henkilöstä, joka fantasioi suuruudenhulluja asioita ja inhoaa ylenkatsoen muita. Asiantuntijoiden mukaan narsisti ei ole aina pelkästään jompaa kumpaa tyyppiä, vaan hänen olemuksensa saattaa vaihdella ulospäinsuuntautuneesta vetäytyvään. Narsisteja löytyy kuitenkin useimmiten johtajapaikoilta.

He eivät välttämättä ole johtajista parhaimpia, mutta päätyvät johtotehtäviin luontaisen vallanhimonsa takia. He onnistuvat aina kääntämään tavalla tai toisella keskustelun itseensä. Narsisti haluaa tehdä vaikutuksen muihin ihmisiin, joten hän voisi hyvin kerskailla tuntemillaan julkkiksilla ja käyttämillään luksusmerkeillä nostaakseen statustaan.

Jopa traagisesta onnettomuudesta tai epäonnistumisesta kertoessaan tällainen henkilö onnistuu tavalla tai toisella tekemään itsestään tilanteen sankarin, ja laittamaan syyt muiden niskaan. Hän esiintyy mielellään uhrina, jos saa siten sympatiaa. Yhteiskunnallinen asema on narsistille tärkeä, minkä vuoksi materialismi tulee heiltä luonnostaan. He saattavat olla esimerkiksi addiktoituneita shoppailuun.

Narsisti pitää huolta ulkoisesta olemuksestaan muita enemmän. Hänelle on tärkeää näyttää fyysisesti viehättävältä. Sosiaalinen media on narsistille markkinointikanava, jolla hän voi brändätä itseään. Persoonallisuushäiriöisellä on Facebookissa paljon ystäviä, eikä yhtään huonoa kuvaa itsestään. Hän on erittäin herkkä kritiikille. Joskus läheiset voivat huomata mielistelevänsä narsistia vain siksi, että selviäisivät tilanteista helpommalla.

Jos joku syyttää narsistia jostain, hän keksii kyllä tekosyyn, jolla välttää vastuunottamisen asiasta. Hänelle kaikki on henkilökohtaista, ja ongelmatilanteissa reaktio tulee usein vihan ja syyttelyn kautta. Narsistilla on usein takanaan historia epäonnistuneita suhteita ja huonoja työpaikkakokemuksia. He ovat useammin uskottomia suhteessa, koska laittavat omat tarpeensa seurustelukumppaninsa tunteiden edelle.