Haastattelussa Steel Panther

Haastattelut · Terhi Piiroinen

Los Angelesin West Hollywoodissa sijaitseva House of Blues täyttyy lähes jokainen maanantai-ilta äärimmilleen rokkia rakastavista ihmisistä. Legendaarisen musiikkiklubin lauteille astuu tällöin pisimpään rockmusiikin kehdossa yhtäjaksoisesti housebändinä soittanut Steel Panther. Sukkahousuheviä taidokkaasti parodioiva poppoo on saavuttanut viime vuosina myös Suomessa messevän fanijoukon, jonka naisedustajat esittelevät auliisti paljaita rintojaan aina mahdollisuuden tullen.

Stara kävi moikkaamassa tissifanaatikkoja ja kimppakivan puolestapuhujia Tampereen Pakkahuoneella. Tiivis takahuoneessa suoritettu haastattelutilanne oli kuuma ja tunnelma käsinkosketeltava. Itsetietoisina viihdemaailman veteraaneina yhtyeen rumpali Stix Zadinia (Darren Leader) ja basisti Lexxi Foxx (Travis Haley) vetivät oman show’n toimittajan kameralle jo ennen varsinaista keikkaa.

Keikalla naisten rinnat pääosassa

Steel Panther on 80-luvun glamrockin hekumaa parodiahengessä tunnelmoiva ja esittävä yhtye. Mistään tyhjänpäiväisestä poppoosta ei kuitenkaan ole kysymys, sillä jokainen bändin jäsen on tehnyt uraa myös ennen kasarirokin ruumillistumisen huumorimielistä esittämistä. Yhtyeen ansioikkaana laulajana äänijänteitään venyttelevä Michael Starr on oikealta nimeltään Ralph Saenz. Hänet on nähty aiemmin 80-luvun glam-rock -yhtye L.A. Gunsissa. Mies on kertonut pari vuotta sitten Aftonbladetille olevansa puoliksi ruotsalainen ja puoliksi espanjalainen.

Steel Pantherin näppäräsorminen kitaristi Satchel on puolestaan aidolta ristimänimeltään Russ Parrish, ja mies on toiminut ennen rautaisia panttereita muun muassa Hollywoodin musiikki-instituutissa The Guitar Institute of Technologyn ohjaajana. Yhtye on tunnettu taidokkaista hevimetallin ja kasarirokin cover-kappaleista, mutta myös heidän alapäähuumoriin keskittyvästä tuotannostaan. Bändin neljäs albumi All You Can Eat julkaistaan tänä vuonna aprillipäivänä.

– Me nautimme ryyppäämisestä, kokaiinin vetämisestä ja naisten panemisesta. Uusin All You Can Eat -albumi tulee olemaan paras levy, mitä on koskaan kuultu. Se ei maksa paljon, ja Lexxin äiti on jopa auttanut albumin rahoittamisessa myymällä tietokoneensa, miehet vitsailivat.

Uusimman levyn tuotanto mukailee aiemmin toimivaksi havaittua komedialinjaa, jossa kappaleiden sanoitukset keskittyvät seksin harrastamiseen, naisten jalkoväliin, rintoihin ja koko yön yli jatkuvaan bailaamiseen. Pikkusieluisempi kuuntelija saattaa tuomita yli nelikymppisten miesten seksistisen asenteen törkeänä ja solvaanana tai suorastaan sopimattomana. Kuuntelijoita silti riittää, sillä esimerkiksi Spotifyssa Steel Pantherin kappaleita on kuunneltu miljoonia kertoja. Yhtyeen neljäs Suomen keikka oli niin ikään kerännyt Pakkahuoneen täyteen takkutukkaisia rokkareita ja pantterihameisia neitokaisia.

Kuten Steel Pantherin tapaan kuuluu, oli tälläkin keikalla naisten rinnat pääosassa. Lavalle kapusi tyttöjä yksi toisensa jälkeen ja suurin osa heistä esitteli auliisti nänneillä varustettuja rauhasiaan muusikoille ja yleisölle. Keikalla kuultiin myös neljännen studioalbumin tuotoksia ja ainakin tulevan pitkäsoiton ensimmäinen sinkkulohkaisu Party Like Tomorrow is the End of the World oli jäänyt ihmisten mieleen. Pakkahuone suorastaan raikui yleisön yhteislaulusta. Vanhat ja tutut hitit, kuten Party All Day ja Asian Hooker, kuitenkin niittivät eniten suosiota.

”Suomalaiset mimmit ovat todella upeita”

Hollywoodin rockskenen keulakuvat pysyvät vuodesta toiseen tyylilleen uskollisena, eikä vuonna 2008 suoritettu nimenvaihdos Metal Skoolista Steel Pantheriksi ole ainakaan tehnyt hallaa yhtyeelle. Heidän kaksi viimeisintä levyä, Feel the Steel ja Balls out, ovat saaneet ykkössijan Yhdysvaltojen komedialevyjen kategoriassa.

Bändi esiintyi ensimmäisen kerran Suomessa Sauna Open Air -festivaaleilla Tampereella vuonna 2010. Tällöin päiväsaikaan soitetulla keikalla oli vain kourallinen ihmisiä. Muutama vuosi myöhemmin klubikeikat oli lähestulkoon loppuunmyytyjä ympäri Eurooppaa. Pakkahuoneen keikka oli Steel Pantherin neljäs Suomen vierailu, ja ensimmäisen keikan yleisökato on kaukana historiassa. Esimerkiksi Helsingin Nosturin vuoden 2012 Steel Panther -show oli loppuunmyyty.

Los Angelesin Sunset Stripillä perustettu yhtye vetää kotikaupungissaan House Of Bluesissa salin täyteen miltei joka maanantai. Ihanteellisen keikkasijaintinsa ansiosta monet muut rokkitähdet liittyvät mukaan heidän musiikilliseen ilotulitukseensa. Lavalla heidän kanssaan on nähty muun muassa Corey Taylor, Pink, Criss Angel ja Sebastian Bach. Kun kotimaan kamaralla soitetaan lähinnä Bon Jovin, Van Halenin, Mötley Crüen ja Guns n’ Rosesin cover-kappaleita, esitetään tällä puolen rapakkoa pelkästään omaa glitterin ja hiuslakan huuruista tuotantoa.

– Meillä on paljon Suomeen liittyiä muistoja, joista osa liittyy suomalaisiin hirviöihin, joita kohtasimme bussimme hajottua keskelle korpea. Me tuhosimme hirviöt nuotion loisteessa samalla, kun paistoimme vaahtokarkkeja liekeissä. Sitten harrastin suomalaisen naisen kanssa seksiä, mutta hän ei ollut hirviö, Lexxi tarinoi roolilleen tyypilliseen tapaan.

– Suomalaiset mimmit ovat todella upeita, emmekä edes leikittele, kun sanomme niin. Kävimme tänään Tampereella ostoskeskuksessa, enkä edes pystynyt laskemaan kuinka monta kaunista naista näimme. Olette todella kuumia – TODELLA kuumia, miehet huokaisivat ennen keikkaa.

Suomalaiskaunottaret arvostelussa

Stara
Stara

Steel Pantherin soittajat julistivat myös lavalla välispiikissään, että Tampere on heidän mielestään paras kaupunki, jossa ovat vierailleet koko uransa aikana. Miehet kertoivat rakastuneensa Suomeen ja Tammerkosken halkomaan miljööseen. Stara oli kerännyt joukon suomalaisten tunnettujen naisten kuvia bändin arvosteltavaksi. Suomen valtiovarainministeri Jutta Urpilainen ei saanut samanlaista hehkutusta osakseen kuin kaupungilla aiemmin tavatut neitokaiset.

– Tämä kundi on nimeltään Richard Smith. Hän on tunnettu suomalainen hiihtourheilija. Aiemmin hän urheili itse, mutta nykyisin hän toimii kommentaattorina, miehet veistelivät Jutta Urpilaisen kuvan nähdessään ja Lexxi vielä röyhtäisi päälle.

Big Brother -ohjelmasta tuttu Marianne Kallio sai miehiltä hieman kyseenalaista huomiota ja Steel Pantherin muusikot nimesivät hänet Robertoksi.

– Hän voisi olla cover-yhtyeessä. Coverdalen tribuuttiyhtyeessä. Hän voisi olla myös kuyma. Hänen nimensä on Roberto. Hän tosin näyttää siltä, että nimi voisi olla myös Magnus.

Presidentti Sauli Niinistön vaimo Jenni Haukio sai miellyttävän tuomion, kun he sanoivat häntä kiltin näköiseksi.

– Tässä on mukava nainen. Hän näyttää siltä, ettei koskaan varastaisi mitään sinulta. Hän ei varasta. Minä tosin varastaisin hänen neitsyytensä. Mitä hänkö on presidentin puoliso? Voi vi**u. Anteeksi, miehet veistelivät.

Seuraavaksi vuorossa oli Putous-ohjelman huippusuosittu Antsku, eli näyttelijä Jussi Vatasen sketsihahmo.

– Hän on söpö!

Miehet saivat arvioitavakseen myös suomalaisen kohublondi Johanna Tukiaisen kuvan, joka ei saanut kovin positiivista palautetta.

– Mikä on hänen ongelmansa. Hänellä taitaa olla sama ongelma kuin mitä Miley Cyrusilla on, kieliulossuustavirus.

Naisgallerian joukkoon oli myös piilotettu Michael Monroen kuva. Artistin näkeminen suorastaan räjäytti muusikoiden kehutulvan, sillä onhan suomalaisen Michael Monroen aikoinaan luotsaama Hanoi Rocks ollut yksi Sunset Stripin ja West Hollywoodin sukkahousuhevin pioneereista 80-luvulla.

– Katsokaa häntä! Siinä on Michelle Monroe… Ei vaan, hän on Michael Monroe. Hän todellakin rulaa! Hän on pahis! Edelleen vitun kova. Hän näyttää hieman Mick Jaggerin ja Farrah Fawcettin sekoitukselta. Hänen nimensä voisi olla David Lee Fawcett, miehet hehkuttivat.

Iina Kuustonen sai molemmat miekkoset ihastumaan kertalaakista.

– Uuuuh, hän on kuuma! Hän on uskomaton! Rakastan häntä. Rakastan sinua Iina. Haluan kasvojesi kanssa naimisiin, Stix ihasteli.

Samanlaisen supersuosion sai myös Jenni Vartiainen

– Herranjestas! Hän on vitun kaunis. Hän on laulaja nimeltä Jenni. Voi hitto! Hän on seksikäs. Katso hänen poskipäitään. Lexxi haluaa syödä hänet, miehet vuodattivat tuntojaan Vartiaisesta.

– Tahdomme kiittää suomalaisia ja fanejamme, jotka jaksavat tulla aina keikoille ja rakastamme tätä maata. Sanomme suomalaisille rock n’ roll -faneille, että teillä vitun hyvä meininki! Fuck yeah! Te rokkaatte, koska kuuntelette Steel Pantheria ja me rokkaamme, koska pelastimme teidät hirviöiltä.

Bändin jäsenten vakiovarusteeseen kuuluvat nahkahousut, eläinprintillä varustetut vaatteet ja näyttävän pitkät hiukset jenkkihuiveineen. Salaisuutena kerrottakoon, että ainoastaan laulaja Michael Starrin hiukset ovat aidot ja muilla miehillä on päässään peruukki. He ovat arkena asiallisia ja tavallisia herrasmiehiä, mutta kuoriutuvat illan tullen Steel Pantherin hahmoonsa. Heitä on vaikea tunnistaa samoiksi henkilöiksi, elleivät he ole pukeutuneet rooliasuihin.

Bändin tarkoituksena on tavallaan vetää mattoja huumehuuruisen ja seksillä mässäilevän Hollywoodin musiikkiskenen alta. He panevat taidokkaasti lekkeriksi kaiken musiikkibisnekseen ja rokkikukkojen maailmaan liittyvän hypetyksen, mitä muut muusikot tekevät huomattavasti vakavemmalla otteella. Nämä herrat kuitenkin onnistuvat siinä joskus jopa esikuviaan paremmin.

Terhi Piiroinen