Aseuutuus kuin Bond-elokuvista! Vain omistaja voi laukaista

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Toiminta- ja vakoojaelokuvissa nähdään usein futuristista aseteknologiaa, jollaisia ei ole vielä käytössä tosielämässä. Esimerkiksi elokuvissa James Bond 007 Skyfall ja Dredd 3D on esitelty tuliaseita, joita voivat käyttää ainoastaan niiden oikeat omistajat.

YouTube
YouTube

Tämänkaltaisista henkilökohtaisista aseista on nyt tulossa arkipäivää viranomaisten, sotilaiden ja aseharrastajien keskuudessa. Armatix-yhtiö on kehittänyt tiettävästi maailman ensimmäisen ”älykkään aseen”, jota vain sen omistaja voi käyttää. Tämä tapahtuu erikoisvalmisteiseen rannekelloon kätketyn sirun avulla.

22 kaliiberin iP1 -pistoolin täytyy olla lähietäisyyden päässä käyttäjän rannekellosta, jotta sillä voidaan ampua. Rannekellon avulla aseen käyttöä voidaan myös tarpeen vaatiessa rajoittaa tiettyihin aikoihin. Käyttääkseen asetta sen omistajan täytyy syöttää vedenpitävään rannekelloon henkilökohtainen pin-koodi.

Tekniikan avulla aseen käyttö on myös esimerkiksi mahdollista rajata tietyille alueille, kuten ampumaradoille. The Local-sivuston mukaan Armatix-yhtiö kuvailee tekevänsä tuliaseista keksinnön avulla tavanomaista turvallisempia. iP1-pistoolia myydään toistaiseksi Yhdysvaltain Kaliforniassa noin 1.020 euron kappalehintaan.