Hyväksy heikkoutesi – käännä ne voimavaraksesi!

Lifestyle · Anna Poikkimäki

Nykyään meiltä saatetaan kysyä esimerkiksi työhaastatteluissa heikkouksistamme. Ne on syytä tuntea yhtä hyvin kuin vahvuudet. Sanotaan, ettei ihminen tunne todella itseään ennen kuin on katsonut varjoaan silmiin. Elite Dailyn mukaan monet itsevarmat ihmisetkin pyrkivät piilottamaan muilta huonot puolensa.

Ujoutta, epävarmuutta, kateutta, epärehellisyyttä ja ylimielisyyttä peitellään ja salaillaan – maailmalle pyritään antamaan täydellinen kuva, jota ei oikeastaan ole olemassa. Tämä voi tapahtua aivan huomaamatta. Itsensä suhteen sokea ihminen saattaa kauhistella muissa ihmisissä ominaisuuksia, joita hän ei kykene näkemään omassa peilikuvassa.

Muiden tuomitseminen vie meitä kauemmas ongelmistamme. Olisi helpompaa tarkastella rehellisesti, mitä voimme oppia siitä, jos meitä esimerkiksi ärsyttää joku toisessa ihmisessä oleva vika. Oman persoonallisuuden kanssa joutuu elämään koko ikänsä, joten ihmisen olisi ehkä hyvä oppia tuntemaan ominaisuuksiaan.

Hyväksyntä ja todellinen itsevarmuus kasvaa vain sen kautta, että olemme todella kyenneet tunnistamaan itsessämme olevat viat ja löytämään niistä rakentavia puolia. Jokaisessa heikkoudessa piilee vahvuus, joka on sen vastakohdassa. Mikäli ihminen on esimerkiksi epärehellinen, hän voi oppia mielettömästi asioita määrätietoisella matkallaan kohti rehellistä ja autenttista elämistä.

Kaikki eivät ole valmiita näkemään tätä vaivaa ja tekemään töitä itsensä kanssa. Joskus syytetään aikaa ja erilaisia elämän kriisejä. Juuri vaikeuksien kautta peilaamalle voimme nähdä omat käyttäytymismallimme – jos uskallamme katsoa. Se, mikä ärsyttää, voikin olla parhaimmillaan opaskirja itseemme, ja keitä todella olemme. Pitää vain kysyä itseltään ”Miksi reagoin näin?”.