Tutkija vaatii kättelemisen lopettamista – merkittävä terveysriski

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tupakoinnin haitat ovat olleet tiedossa jo pitkään. Myös passiviisen tupakoinnin on todettu aiheuttavan syöpää ja muita sairauksia, joten tupakointia on rajoitettu monissa julkisissa paikoissa. Nyt tuore tutkimus esittää, että kätteleminen saattaa olla yhtä vaarallista kuin passiivinen tupakoiminen.

Julkisilla paikoilla tupakoinnin estämisen lisäksi tutkijat kehottavat kättelemisen lopettamiseen terveydenhuollon saralla. Kättelyn aikana leviää monia erilaisia taudinaiheuttajia ja bakteereja. Tämä aiheuttaa todellisen riskin erityisesti terveydenhuollossa, The Journal of the American Medical Association -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todetaan.

UCLA:n tutkijaryhmä esittääkin, että lääkärit ja muut terveydenhuollon ammattilaiset eivät enää kättelisi potilaitaan. Kättelemisen lopettamisella vähennettäisiin huomattavasti erilaisten tautien leviämistä sairaalaympäristössä, jossa hygienia on todella tärkeä asia. Tutkijat esittävät, että hoitohenkilökunta voisi kättelemisen sijaan esimerkiksi hieman vilkuttaa potilaille tai kohteliaasti kumartaa heitä kohti itämaiseen tapaan.