Kiinalaiset kopioivat nyt Gizan sfinksin – Egyptin viranomaiset raivostuivat

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kiinalaiset kopioivat kaiken. Tästä on todisteena lukuisat huippumerkkien replikat ja tunnettujen brändien väärrennetyt tuotteet. Kiinalaisten tiedetään kopioineen jopa eurooppalaisia kaupunkeja, kuten Ranskan pääkaupunki Pariisin Eiffel-torneineen.

Nyt Kiinasta löytyy yksi Egyptin tunnetuimmista nähtävyyksistä, Gizan kolmen pyramidin vieressä sijaitseva sfinksi-patsas. Kiinaan rakennettu jäljitelmä on identtinen alkuperäisen patsaan kanssa, ja sen koko on sama kuin Gizan sfinksillä. Patsas on 20 metriä korkea ja 73,5 metriä pitkä. Egyptin viranomaiset ovat raivoissaan kopiosta ja väittävät sen tuhoavan pyramidimaan turismin.

Kerroimme taannoin Kiinaan rakennetusta Pariisin kopiokaupungista, joka oli kuitenkin nopeasti autioitunut. Kiinassa on eurooppalaistyylisiä aavekaupunkeja enemmänkin, ja yksi niistä on englantilaista kylää mukaileva Thames Town. Autioituneita kyliä ja keskustoja tiedetään olleen ympäri Kiinaa jo vuosikymmenien ajan. Silti maa toteuttaa jatkuvasti massiivisia rakennushankkeita. Moni onkin epäillyt rakennushankkeiden todellisia tarkoitusperiä.