Karmea löytö kirjastosta – kirjan kannet ihmisen nahkaa

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Jokaisella kirjalla on kannet, jotka valmistetaan yleensä kankaalla tai nahalla päällystetystä pahvista. Etenkin Raamatussa ja virsikirjoissa suositaan nahkaisia kansia, jotka valmistetaan eläinten vuodista parkitsemalla.

Nyt Harvardin kirjastosta on löytynyt hieman harvinaisempi nahkakantinen teos. CNN on vahvistanut, että Harvardin kirjastosta löytynyt teos on päällystetty ihmisen nahalla. Teos on ranskalaisen Arsene Houssaeyn kirjoittama Des destinees de l’ame. Nainen on antanut teoksen lahjaksi ystävälleen 1880-luvulla sielun meditaatiota ja kuoleman jälkeistä elämää varten. Kirjan kansissa on käytetty mielisairaalassa sydänkohtaukseen kuolleen naisen ihoa.

Vaikka ihmisen ihon käyttäminen kuulostaa järkyttävältä, sanovat kirjaston henkilökunta, että kyseessä ei ole mitenkään ainutlaatuinen asia. Heidän mukaansa ihmisten nahkoja on käytetty kirjan kansissa esimerkiksi kuolleiden perheenjäsenten toiveesta 1600-luvulla. Harvardin kirjaston kokoelmissa on myös toinen ihmisnahkakantinen teos, Séverin Pineaun kirjoittama De integritatis & corruptionis virginum notis. Kirja lahjoitettiin Harvardiin aikoinaan kuolinpesän jäämistöstä.