Haastattelussa Erin

Haastattelut Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Suomen suosituimpiin naisartisteihin jo vuosikymmeniä lukeutunut Erin kiertää parhaillaan festariareenoita ympäri Suomea. Stara tapasi suosikkilaulajan Ruisrockissa, jonka Rantalavalla Erin esiintyi perjantaina. Laulajan kesä kuluu keikkamatkoilla ja studiossa uuden musiikin parissa.

– Keikkoja, keikkoja ja keikkoja. Sit olen ollut pari päivää viikossa vähän studiossa ja tehnyt vähän uusia biisejä. Uutta matskua. No joo, vähän leikkimistä vielä. Sitä ja vähän keikkailua ja pihan laittoa. En ole mökillä vielä ehtinyt käydä, mutta se on sitten elokuussa, Erin kertoi.

Erin Ruisrockissa 2014. Kuva: Stara
Erin Ruisrockissa 2014. Kuva: Stara

Viime vuonna syntynyt esikoinen kulkee Erinin matkassa, joten äitiys ei ole pitänyt laulajaa poissa esiintymislavoilta. Erinin puoliso Vesa soittaa hänen yhtyeessään, joten kesällä koko perhe seuraa luontevasti mukana keikkakiertueella.

– Molemmat pojat on messissä, Erin vahvistaa.

Perhekeikkailu on vaikuttanut toistaiseksi lähinnä keikkapaikkojen välisten ajomatkojen pituuteen, sillä välimatkat otetaan nyt entistä paremmin huomioon jo keikkoja myytäessä.

– Tämä on vielä vähän tällaista harjoittelua vielä, kun katsotaan, että miten tämä toimii. Se on vielä niin pieni, että se menee aika helposti. Tottakai sitä joutuu silleen katsomaan, ettei mitään järjettömiä matkoja vedetä putkeen. Että mennään silleen ajan kanssa matkat, ja aika iisiä on myös keikkojen jälkeen.

Lähes parikymmentä vuotta sitten Nylon Beatin aikaan Erin oli vielä teini-ikäinen, ja silloin meno keikkamatkoilla ja keikkojen jälkeen oli joskus hyvinkin vauhdikasta. Nykyisin meno on jo hieman toista, sillä keikkojen jatkobileitä ei enää kovin usein nähdä.

– Ei, mutta ei sitä toisaalta ollut ennen tätä vauvaakaan. Oon rauhoittunut siitä, Erin naurahtaa.

Soolouralle jo vuosia sitten siirtynyt Erin nähtiin taannoin Vain elämää -viihdeohjelman ensimmäisellä tuotantokaudella. Ohjelmasta tuli välittömästi valtava hitti, joka siivitti lähes jokaisen mukana olleen artistin ennennäkemättömään suosioon. Erinin esittämästä Cheekin kappaleesta tuli samalla yksi vuoden suurimpia kotimaisia hittikappaleita. Sen jälkeen Erin on julkaissut useita omia hittejä, mutta miten suosikkilaulaja muistelee Vain elämää -ohjelmaa ja sen vaikutuksia nyt.

– Mä en ole edes keikkaillut oikein sen jälkeen vasta kun nyt. Tai tehtiin me se konserttikiertue vuosi sen jälkeen. Ohjelma ehkä vapautti, kun mä tein toisen levyn sen Vain elämää -ohjelman jälkeen. Mulle jäi sellainen fiilis, että mun ei tarvitse selitellä itseäni, eikä todistella mitään, Erin kertoo.

– Mä sain tosi vapain käsin tehdä sen toisen levyn. Se toi tosi hyvän turvan siitä, että ihmiset tykkää. Nyt mä saan tehdä sitä mikä musta tuntuu tosi hyvältä ja luottaa siihen. Ja luotinkin. Sain tosi luottavaisin mielin tehdä sitä levyä. Varmasti se oli osin Vain elämää -ohjelman ansiota.

Entä olisiko Erin mukana, jos häntä pyydettäisiin Vain elämää -ohjelman Best of -tuotantokaudelle?

– En ainakaan nyt ihan heti. Ehkä silleen mummona sitten 20 vuoden päästä, Erin naurahtaa.

Erin tuli alunperin tunnetuksi Nylon Beat -yhtyeestä, joka aloitti uransa vuonna 1995 julkaistulla Oot kuin karkkia mulle -singlellä. Erinillä on siis takanaan jo lähes 20 vuoden ura parrasvaloissa. Mutta millaisia neuvoja konkari antaisi nuorille poptähdille nyt?

– Saa käyttää aivoja. Jotenkin silleen, että tietää koko ajan. Kannustaisin tietämään mitä sun ympärillä tapahtuu. Keikkabusseista ja -autoista lähtien. Harva nykyisin kulkee enää keikkabussilla, mutta kaikista näistä lähtien, että sä tiedät minkä verran kaikki maksaa. Ja olet vähän kartalla siitä mikä fiilis sun bändillä on asioista, että sä juttelet niiden kanssa. Ettei vaan luota sinisilmäisesti jonkun sanaan.

Jokainen nuori poptähti tunnistaa Erinin, mutta silti kovin moni ei ole tullut kysymään neuvoja tai kokemuksia.

– En nyt muista, mutta mä olen saattanut niitä vähän niin kuin jaella. Tai ei nyt jaella, mutta tavallaan tosi monelle mimmiartistille sanoisin, että muista, että sä liidaat tätä hommaa ja sä oot boss. Ja että sun bändi ja kaikki luottaa suhun. Se on sellainen asia, joka on todella tärkeää, Erin korostaa.

Erin Ruisrockissa 2014. Kuva: Stara
Erin Ruisrockissa 2014. Kuva: Stara

Nyt kun haastattelussa päästiin historiaan, niin Erin sai paljastaa mitä hän kaipaa eniten nuoruutensa poptähtivuosilta, eli uransa alkuajoilta.

– Tavallaan ei sitä voi enää kaivata, kun se on on jo mennyt. Naureskelimme juuri sitä, että kun Ruisrockin taltioinnit tulivat muutama vuosi sitten telkkarista, niin mä olin silleen, etä ”Mitä oonks mä ollut Ruisrockissa keikalla?! Oikeesti!” Sit mä soitin Jonnalle, että ”Tiesitsä, että me ollaan oltu Ruisrockissa keikalla?”.

– Nuoruudessa on se hienoa, että ei kumarreta mihinkään suuntaan, eikä tiedä mistään mitään. Kaikki keikat on ihan samalla viivalla, eli ei synny mitään paineita. Kaikki vedetään täysillä. Se, että pystyy menemään Ruisrockin lavalle tietämättä, että siinä on mitään erikoista. Se on aika mahtavaa. Nuoruudessa oli hyvät ja huonot puolet, et joillain keikoilla olisi voinut miettiä vähän enemmän.

Nylon Beatin aikoihin yhtyeen keikkamatkojen huoltoasemapysähdyksillä Erin ja Jonna ostivat bussiin evääksi pääasiassa sipsejä ja virvoitusjuomia. Nykyisin keikkamatkojen ostokset ovat hieman toisenlaisia, kun huoltoasemilta hankitaan lähinnä lastenhoitotuotteita.

– Nimenomaan! Nannia ja ruokaa. Sit me käytiin, aah, edesmenneessä Tiimarissa ostamassa tekniikkamiehille yllätyspusseja, Erin muistelee uransa alkuaikojen keikkamatkoja.

Kesä 2014 sujuu siis melko rauhallisesti perheen kanssa Suomea keikkamatkaillen.

– Tavallaan tää missä ollaan nyt. Tää on varmaan sellainen, mitä katsoo keikkalistasta, että ”Oho, jes!”. Ruisrock on tosi tärkeä. Just kun ei ole enää se, joka ei tiedä mistään mitään. Olen vähän sellainen, että en hirveästi jaksa katsoa sitä keikkalistaa. Katson vaan, että mihin seuraavaksi tai ensi viikolla mennään, Erin lopettaa ja suuntaa kohti esiintymislavaa.

Jocka Träskbäck



Ruisrock