Tutkimus paljasti: Rakkauden ja himon erottaa katseesta

Viihdeuutiset · Meri Pulkkinen

Vuosien varrella tutkijat ovat tehneet lukuisia tutkimuksia siitä, kuinka ihmiskeho reagoi rakkauteen. Rakastumisen tiedetäänkin aiheuttavan ihmisessä erilaisia fyysisiä oireita. Nyt tutkijat ovat ottaneet selville siitä, miten ihmisen katseesta voi erottaa rakkauden ja himon.

Ehkä ei-niin yllättäen tulosten mukaan katse todella kertoo, onko kyseessä seksuaalinen halu vai rakastuminen. Psychological Science -lehdessä julkaistujen tulosten mukaan rakastuessaan ihminen tuijottaa katseensa kohdetta intensiivisemmin silmiin. Kun kyseessä on himo, katse valahtaa silmistä nopeasti kehon muihin osiin.

Vaikka tulokset eivät sinänsä ole kovinkaan yllättäviä, tutkijat saivat uutta tietoa siitä, kuinka nopeasti tämä reaktio voi ilmetä. Ihminen voi jo puolessa sekunnissa alitajuisesti katseellaan päättää, onko kyseessä romanttinen ihastus vai puhdasta himoa. Tutkimus suoritettiin yhteistyönä Geneven ja Chicagon yliopistojen tutkijoiden kesken.